NN/Kdo bo gradil medicinsko fakulteto v Mariboru, se še ne ve. Foto:
NN/Kdo bo gradil medicinsko fakulteto v Mariboru, se še ne ve. Foto:

Razpisna komisija Univerze v Mariboru je na začetku junija na razpisu za gradnjo nove stavbe medicinske fakultete med petimi kandidati izbrala konzorcij podjetij Meteorit, Alpine Bau in CPM. Državna revizijska komisija je ta sklep o izboru izvajalca gradbenih del razveljavila.

Na univerzi so pojasnili, da je komisija sklep o izboru izvajalca odpravila, ker se ni strinjala z določili razpisne dokumentacije. Natančni razlog razveljavitve ni znan, saj DRK svoje odločitve še ni javno objavil. Po neuradnih podatkih časopisa Delo naj bi bil razlog razveljavitve ta, da sta vodilna partnerja v izbranem konzorciju Meteorit in Alpine Bau med postopkom izbire iz konzorcija izločila podjetje CPM in ga zamenjala z drugim podjetjem.

Izbran najdražji ponudnik
Delo še piše, da naj bila izbrana ponudba najdražja od petih prispelih, med katerimi so bile še ponudbe Primorja, Begrada (skupaj z Granitom), SCT-ja in Skupine MG (v njej so se združili Stavbar, MTB, Konstruktor in nekaj manjših partnerjev).

Skupina MG in Begrad-Granit sta se na izbiro 33,8 milijona vredne ponudbe pritožili. Skupina MG, ki je na začetku veljala za najverjetnejšega izvajalca gradbenih del, je od pritožbe odstopila. Pritožba Begrada iz Novega mesta in Granita iz Slovenske Bistrice pa je uspela.

Univerza se ne more pritožiti
Po zakonu o javnem naročanju lahko univerza ponovi celoten razpis, samo drugo fazo razpisa ali pa izbere drugega izvajalca. Na odločitev komisije pa se ne more pritožiti. Začetek gradnje približno 33 milijonov evrov vrednega projekta, za katerega je univerza pridobila 25 milijonov evrov iz Evropske unije, se bo tako pomaknil za nekaj mesecev.