Tako so januarja koalicijski prvaki začenjali svoje sodelovanje. Po enem letu je premierka prestala glasovanje o zaupnici, predčasnih volitev predvidoma ne bo. Foto: BoBo
Tako so januarja koalicijski prvaki začenjali svoje sodelovanje. Po enem letu je premierka prestala glasovanje o zaupnici, predčasnih volitev predvidoma ne bo. Foto: BoBo
Alenka Bratušek, Karl Erjavec
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je premierkino zagotovilo, da ne bodo posegali v pokojnine, razumel tako, kot da bodo to tudi navedli v koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo
V novi koalicijski pogodbi tudi pokojnine
Teš 6 v koalicijsko pogodbo ali ne?

"Koalicija zdaj verjetno ni v stanju, da bi se bolj konkretno dogovorila o podjetjih za prodajo," je po kolegiju pri predsednici vlade ocenil prvak SD-ja Igor Lukšič, po njegovem mnenju je za to premalo časa.

Da je ena od prednostih nalog vlade in DZ-ja sprejetje strategije upravljanja državnih naložb, ki vključuje seznam vseh podjetij, iz katerih se bo država umaknila, je poudaril tudi prvak DL-ja Gregor Virant.

Dogovora o privatizaciji v pogodbi ne bo
Priznal je, da so o tem pogledi v koaliciji nekoliko različni - DL se zavzema za čim širši umik države iz lastništva podjetij, medtem ko je SD previden.

Ob tem Virant poudarja, da mora biti umik države iz gospodarstva pregleden, vse mora biti opravljeno na javnih razpisih, pod budnim očesom nadzornih organov. A nobenega dvoma ni, dodaja, da se država mora umakniti iz lastništva podjetij, saj se ni izkazala kot dober upravljavec podjetij.

Ta dogovor vlade je po Virantovih besedah ključen, a ga ne bodo zapisali v koalicijski pogodbi, pač pa v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države. Prav tako v koalicijski pogodbi ne pričakujte seznama konkretnih podjetij, je dodal.

Zagotovilo razumel kot prostor v pogodbi
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je premierkino zagotovilo, da ne bodo posegali v pokojnine, razumel tako, kot da bodo to tudi navedli v koalicijsko pogodbo, je dejal po kolegiju.

Erjavec je še pojasnil, da v koalicijski pogodbi ne bo nič o tem, ali bodo projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) nadaljevali ali ustavili, bo pa zaveza, da je potrebna natančna revizija projekta in da je treba poiskati odgovorne za vse dražjo investicijo.

Erjavec: Bomo le opravljali tekoče posle tako kot v minulem letu?
Na sestanku pri premierki so prvaki koalicije poskušali izpiliti besedilo pogodbe, ki ga bodo v torek predstavili svojim poslancem v DZ-ju. Šele takrat naj bi se začela prava usklajevanja, nekaj točk zapleta pa je znanih že zdaj.
Kot je še pred kolegijem za medije dejal Erjavec, na torkovem vrhu koalicije pričakuje pogovor o tem, ali bodo opravljali le tekoče posle "tako kot v minulem letu" ali pa koalicija namerava izvesti strukturne reforme.
Ob tem je poudaril, da DeSUS v nove posege v pokojnine ne bo privolil, čeprav se o tem "namiguje v vladnih krogih". Kot pravi, je od Bratuškove osebno dobil zagotovilo, da znižanja pokojnin in posegov v regrese upokojencev ne bo. Če pa bi se to zgodilo, bi DeSUS izstopil iz koalicije, je napovedal.

"Ko imamo denar za sanacijo bank in za Teš 6, si ne predstavljam, da bi ljudem razlagali, da je treba znižati pokojnine," je izjavil. Teš 6 po njegovem mnenju sploh ne spada v koalicijsko pogodbo, ker si stranke niso enotne glede mogoče ustavitve vse dražjega projekta.

Premešanje resorjev?
Večjih organizacijskih sprememb naj kljub prvotnim napovedim ne bi bilo. Obetala naj bi se le sprememba pri uradu za mladino, ki bi ga vodil državni sekretar, neposredno odgovoren premierki.

Neuradno se je špekuliralo o nameri, da bi področje energetike z ministrstva za infrastrukturo prenesli pod ministrstvo za gospodarstvo, a naj bi želja po vodenju tega področja že ob oblikovanju koalicije povzročila veliko nesoglasij.

Omerzel, Jakič, Pikalo, Lukšič
Medtem se koalicija ukvarja tudi z očitki, ki se jih otepajo nekateri ministri. Ministra za infrastrukturo Sama Omerzela iz vrst DL-ja konec meseca čaka interpelacija, obrambni minister Roman Jakič iz vrst PS-ja je v predkazenskem postopku. Nazadnje sta se na tnalu pod sumi koruptivnih dejanj znašla prvak SD-ja Igor Lukšič in minister za izobraževanje iz vrst te stranke Jernej Pikalo.

Ob tem aktualna vlada še vedno nima dveh novih ministrov, zdravstvenega in gospodarskega. Erjavec ni naklonjen temu, da bi DeSUS spet predlagal ministra za zdravje, saj je bil po njegovi oceni odstopil Tomaž Gantar kompetenten, a ni mogel izpeljati načrtov zaradi koalicijskih partnerjev.

V novi koalicijski pogodbi tudi pokojnine
Teš 6 v koalicijsko pogodbo ali ne?