Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Celotna vlada in njen predsednik Robert Golob sta obljubljala transparentno porabo javnega denarja, zato poslanka SDS-a Jelka Godec vztraja, da jo čudijo visoki stroški za najeme letal. Kot je dejala, jo zanima, kam in zakaj se je letelo in ali se je denar porabljal tudi za zasebne polete.

Sorodna novica Kabinet predsednika vlade: Golob za zasebne poti plačuje sam, vladno letalo uporablja za službene

Iz kabineta predsednika vlade so v odgovoru navedli stroške, ki jih je kabinet predsednika vlade imel z najemi letal. Kot so sporočili, se je premier udeležil rednega zasedanja Evropskega sveta 29. in 30. junija letos, cena najema letala pa je znašala 34.500 evrov. Najem letala za obisk vrha zveze Nato v Vilni 10. in 11. julija je stal 12.900 evrov, stroške pa je povrnilo ministrstvo za obrambo.

Od 16. do 18. julija je v Bruselj potovala zunanja ministrica, zato je 15.500 evrov za najem letala povrnilo ministrstvo za zunanje zadeve. Letalo je bilo najeto tudi, ko se je Golob udeležil uradnega obiska Luksemburga 11. in 12. septembra, kar je stalo 9480 evrov. Ob tem je nepredviden strošek nastal 4. avgusta, ko je bil predsednik vlade na dopustu v Grčiji, ki pa ga je zaradi katastrofalnih poplav prekinil in se vrnil devet dni prej.

Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Vladni falcon v času aktualne vlade že sedem mesecev na servisu

Razloge za številne najeme letala v kabinetu pripisujejo okvaram vladnega letala falcona, ki je samo v tem mandatu na servisu že sedem mesecev, kar prizna tudi opozicijska poslanka Jelka Godec. "Javnost ve, da se falcon večkrat pokvari, da je večkrat na popravilu in je bilo normalno, da se tudi najamejo drugi poleti, tudi sedanja vlada najema druge polete," je dejala, a ob tem opozorila, da so stroški zdaj veliko višji tudi v primerjavi z obdobjem, ko je Slovenija predsedovala EU-ju. Visoki stroški so zmotili tudi drugo opozicijsko stranko NSi, ki zahteva sklic izredne seje komisije za nadzor javnih financ.

SDS zahteval pojasnila za visoke stroške najema letal