Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po seji vlade je predstavnica Ukoma Petra Bezjak Cirman sporočila, da bo v petek poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan izdal odredbo, s katero bo na ponedeljkov dela prost dan odredil delo v najnujnejših poklicih. Med njimi so zaposleni pri upravljavcih kritične infrastrukture, v javnih zdravstvenih zavodih, torej tako pri koncesionarjih kot v javni zdravstveni mreži, v centrih za socialno delo in zaposleni na področju veterine.

V ponedeljek bodo na območjih, ki so jih prizadele poplave, če bo to potrebno, odprti vrtci. Na lastno pobudo bodo odprte tudi zavarovalnice. Zaradi izrednih razmer bo v ponedeljek dovoljen promet tovornih vozil, katerih masa presega 7,5 tone.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo upravne enote pozvala, naj ostanejo odprte. Trenutno pa že velja, da so trgovine lahko odprte ob nedeljah in dela prostih dneh.
Posamezna ministrstva bodo morebitne druge nujne storitve, ki naj bi v ponedeljek delovale, sporočila v najkrajšem času. Ministrstva bodo morala sicer v roku enega tedna pripraviti ukrepe, ki so vezani na njihove resorje in bodo vključeni v intervencijsko zakonodajo.

Ministrstvo že prej pozvalo zdravstvene zavode, naj na dan solidarnosti obravnavajo vse naročene

Ministrstvo za zdravje je javnim zdravstvenim zavodom že prej svetovalo, da naročenih pacientov na dan solidarnosti ne odjavljajo od dogovorjenih terminov. Menijo, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev.

Ministrstvo zdravstvenim ustanovam svetuje, naj delo po svojih zmožnostih organizirajo tako, da bo naročene paciente mogoče obravnavati in da upoštevajo delovno zakonodajo v povezavi z odreditvijo nadur in plačilom dodatkov na dela prost dan. Ob tem menijo, da bi morali zdravstvenim delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, vseeno omogočiti prost dan, so zapisali v sporočilu za javnost.

Da bi se izognili nesporazumom, so javne zdravstvene zavode in koncesionarje pozvali tudi, da pacientom sporočijo, da bodo na dan solidarnosti, 14. avgusta, zdravstvene storitve v organizacijah potekale nemoteno in da se prepričajo, da bodo pacienti na naročene storitve kljub novim okoliščinam vseeno prišli.

"Na ministrstvu menimo, da je to najboljši način, da zdravstvo kot celota pripomore k odpravljanju posledic poplav," so poudarili v sporočilu in dodali, da tako sodržavljanom pomagajo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečijo dodatno podaljševanje čakalnih dob.

Kot običajno bodo delovale številne zdravstvene ustanove

Iz UKC-ja Ljubljana in UKC-ja Maribor, Onkološkega inštituta Ljubljana ter Splošne bolnišnice Novo mesto so sporočili, da bodo na dan solidarnosti, 14. avgusta, delali kot običajno in zagotovili vse zdravstvene storitve, ki so bile prvotno predvidene. Zdravstvene storitve bodo v ponedeljek izvajali tudi v splošnih bolnišnicah Slovenj Gradec, Izola in Murska Sobota ter na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. "Dejavnosti bodo potekale nemoteno tako, kot je bilo načrtovano že pred poplavami," so sporočili z Golnika.

Po navedbah slovenjgraške bolnišnice se bo operativni program izvajal za vse tiste, ki so hospitalizirani in predvideni za posege ter seveda za vse nujne potrebe. "Odpovedovanja bolnikov tisti dan si ne želimo," so zapisali v sporočilu in dodali, da bodo prisotnost potrebnega števila zdravstvenega osebja na dan solidarnosti omogočale tudi podporne službe in nemedicinske dejavnosti. Delo, so dodali, bodo organizirali tako, da bo za ponedeljek naročene programe mogoče izvesti in v skladu z delovno pravno zakonodajo v povezavi z nadurnim delom in plačilom dodatkov na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan.

V urgentnem centru slovenjgraške bolnišnice zadnje dni sicer opažajo nekoliko večje število poškodovancev, spreminja se tudi tip poškodb. Predhodno je bilo več zdrsov in zvinov, zdaj pa je več oskrbe različnih ran in akutnih bolečin, so pojasnili. V bolnišnici pa so pripravljeni tudi na možnost, da bo morda treba oskrbeti in hospitalizirati večje število poškodovancev, so navedli.

Glede na to, da se na odrezanem območju Črne in Mežice že pojavljajo primeri črevesnih okužb v večjem številu in da lahko pričakujemo epidemično širjenje, so občane regije tudi že obveščali o potrebnih higienskih ukrepih in priporočilih, pri čemer jim je na pomoč priskočila tudi vojska. V pisni obliki so pripravili tudi konkretna navodila za vse, ki nimajo drugačnega dostopa do obveščanja. Vsa navodila in letaki so objavljeni tudi na spletni strani NIJZ-ja, so izpostavili v slovenjegraški bolnišnici.

Dan solidarnosti povzročil nekaj zmede v zdravstvu

V Murski Soboti in Celju bodo opravili večino načrtovanih storitev

Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota sporočajo, da bodo v ponedeljek opravili večino storitev, "preostalih pa ne odjavljamo, ampak smo jim dodelili nov termin takoj po 15. avgustu". Poudarjajo še, da je v Pomurju, predvsem v občinah ob reki Muri, nastalo veliko škode, prav tako je v regijski bolnišnici veliko pacientov in zaposlenih neposredno ali posredno prizadetih v poplavah.

Tudi celjska bolnišnica bo delovala solidarnostno in zagotavljala določene zdravstvene storitve glede na razpoložljivost kadra. V primerjavi z drugimi zdravstvenimi ustanovami je v tej bolnišnici več kot 400 zaposlenih z območij, ki so bila v poplavah prejšnji teden najbolj prizadeta, od Zgornje Savinjske doline, Nazarij, Mozirja, Braslovč, Polzele, Petrovč, Laškega pa vse do Črne na Koroškem. Imajo zaposlene, ki bivajo v Lučah, Solčavi in na Ljubnem. Zato bodo ta dan izkoristili tudi za pomoč njim, so sporočili iz bolnišnice.

Dodali so tudi, da bodo o morebitnih odpovedih zdravstvenih storitev bolniki obveščeni, nadomestni termini pa določeni že za prihodnji teden od srede do petka. Prav tako bolnike s poplavljenih območij prosijo, da jih čim hitreje obvestijo o nemožnosti udeležbe na zdravstvenem pregledu, da prejmejo nov termin obravnave.

Zdravstveni dom Ljubljana bo v ponedeljek zagotavljal zdravstvene storitve, ki so bile za ta dan predvidene, in na ta način izrazil svojo solidarnost s pacienti. Vsem zaposlenim, prizadetim v poplavah, njihovim svojcem in tistim, ki želijo solidarnostno pomagati prizadetim, bodo omogočili koriščenje dneva solidarnosti, ki ga je vlada namenila za ta namen. Enote Bežigrad, Center, Moste, Šentvid, Šiška, Vič in okrepljena ekipa splošne nujne medicinske pomoči bodo delovale od 7. do 19. ure. Enota Fužine pa bo delovala le v dopoldanskem času.