Severna stran predora Golovec. Foto: Dars
Severna stran predora Golovec. Foto: Dars

Obnova predora Golovec je za Dars po besedah člana uprave Vilija Žavrlana izjemno pomemben in problematičen projekt. "Problematičen predvsem, ker je del ljubljanskega avtocestnega obroča, ki je na slovenskem avtocestnem omrežju najbolj obremenjen," je dejal.

Na obnovo so se pripravljali dobri dve leti, od objave javnega naročila pa so se soočili s tremi krogi pritožb neizbranih ponudnikov. V začetku leta so izbrali izvajalca, aprila pa podpisali pogodbo s podjetjem Kolektor CGP. Vrednost pogodbenih del znaša 8,56 milijona evrov brez DDV.

Ker so na ljubljanskem obroču prometne obremenitve najtežje, so se morali potruditi tudi pri izbiri najbolj ugodnega termina, je še pojasnil član Darsove uprave in dodal, da so vse prometne analize pokazale, da sta najugodnejša termina junij in julij, torej čas poletnih dopustov.

Direktor področja upravljanja na Darsu Bojan Banfi je dodal, da morajo v upravljavcu avtocest ob zagotovitvi maksimalne varnosti za uporabnike zagotoviti normalne potovalne čase. Med pripravo na projekt so že izvedli določene prilagoditve na infrastrukturi, je pojasnil.

Pripravljalna dela v zahodni cevi bodo stekla 18. maja, ko se bosta po Banfijevih pojasnilih zaprla oba prehitevalna pasova. Vzpostavili bodo intervencijski pas za preusmeritev prometa iz zahodne v vzhodno cev, to pa naj ne bi bilo moteče za sam promet.

Med zaporo bodo tovorna vozila preusmerjena na druge ceste

Prava zapora zahodne cevi se bo začela 12. junija. Vozila bodo preusmerili v vzhodno cev, promet pa bo tekel po sistemu 1+2. Po pojasnilih Banfija bo to omogočilo sprotno prilagajanje jutranjim in popoldanskim konicam. Med obnovo bosta zjutraj vzpostavljena dva pasova v smeri od juga proti severu in en pas v nasprotni smeri, popoldne pa obratno.

Med zaporo zahodne cevi bo po vzhodni dovoljen promet samo za vozila do 3,5 tone in bo potekal po hitrosti do 60 kilometrov na uro. "Tovorna vozila in avtobusi bodo preusmerjeni na ostalo avtocestno omrežje oziroma na druge ceste," je dodal. Promet po obnovljeni zahodni cevi nameravajo sprostiti 17. avgusta.

Žavrlan je dodal, da tveganje pri projektu še vedno predstavljajo tudi razmere zaradi pojava bolezni covid-19. "V predoru se bo zamenjala voziščna konstrukcija ter celotna elektro-strojna in ostala oprema. Namestili bomo tudi sodobne LED-luči. Glede na to, da mora izvajalec to opremo pridobiti iz tujine, nas je skrbelo, da ne bi pravočasno prišla na gradbišče. Od izvajalca smo dobili zagotovila, da bo to realizirano," je zatrdil.

Po končani obnovi bo sledila zamenjava razsvetljave v sosednji galeriji Strmec, ki bodo potekala v nočnem času in pod prometom, zato ne bodo predstavljala večje obremenitve za promet. Obnova vzhodne cevi bo na vrsti prihodnje poletje.

Dars bo letos obnavljal na 55 kilometrih avtocestnega križa

Žavrlan je sicer poleg obnove Golovca v letošnjem letu napovedal še ostala obnovitvena dela, ki bodo potekala na dobrih 55 kilometrov avtocestnega križa in pripadajočih stranskih krakih. Skupna ocenjena vrednost vseh del bo znašala dobrih 60 milijonov evrov.

Dela bodo izvedli na petih odsekih. Poleg predora Golovec bodo preplastili del dolenjske avtoceste med Drnovim in Brežicami, na gorenjski avtocesti nameravajo letos obnoviti še preostali del ceste med Hrušico in Podmežaklo, na pomurski avtocesti pa bodo prenovili odsek in objekte med Vučjo vasjo in Turniščem, kjer so že v fazi odpiranja ponudb. Poleg naštetih jih čaka še prenova dela vipavske hitre ceste med Selom in Vogrskim.

Do sredine avgusta dela v predoru Golovec na ljubljanski obvoznici