Miran Šic, predsednik stranke Humana Slovenija, je napovedal svojo kandidaturo za predsednika države. Foto: MMC RTV SLO
Miran Šic, predsednik stranke Humana Slovenija, je napovedal svojo kandidaturo za predsednika države. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija in njeni ljudje po besedah Šica potrebujejo boljši jutri, nad nami pa se po njegovih besedah zgrinjajo temni oblaki in zato potrebujemo spremembe. "S svojim načinom dela, življenja in razmišljanja sem osvežitev in kljub svojemu abrahamu mladi up," je dejal.

Šic, ki bo kandidat Humane Slovenije, se je že lotil zbiranja podpisov državljanov, potrebnih za kandidaturo. Računa, da bo 3.000 podpisov uspel zbrati in si s tem, kot se je izrazil, zagotovil "vstopnico za gledališče, ki nas čaka".

V primeru izvolitve državljanom obljublja 1.000 evrov temeljnega univerzalnega mesečnega prihodka, kar bi po njegovem mnenju zagotavljalo socialno varnost. Prva naloga predsednika pa je, kot pravi, poenotenje naroda, in to bi po njegovih besedah privedlo do nadaljnjih pravnih korakov, ki bi omogočili omenjeni univerzalni prihodek.

Enajsterica v boj za predsednika
Kandidaturo za predsednika države je poleg Šica napovedalo še 10 kandidatov. Med vidnejšimi so zdajšnji predsednik Danilo Türk, nekdanji predsednik vlade Borut Pahor in evropski poslanec Milan Zver, v predsedniško tekmo pa so se podali še Monika Malešič, Artur Štern, Miro Žitko, Fani Eršte, Ladislav Troha, Dušan Egidij Kubot - Totislo in Milan Robič, marca je svojo kandidaturo sicer napovedal tudi Marko Kožar, ki pa je nato sredi avgusta sporočal, da od kandidature odstopa.