Marko Kožar je sporočil, da od predsedniške kandidature odstopa. Foto: BoBo
Marko Kožar je sporočil, da od predsedniške kandidature odstopa. Foto: BoBo
Zbiranje podpisov
Zbiranje podpisov podpore se bo začelo v ponedeljek. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Marko Kožar ne bo kandidiral

Kožarja, ki je kandidaturo za predsednika republike napovedal marca, namreč moti, da do zdaj v medijih ni imel priložnosti za predstavitev svojega programa, pa tudi to, da mediji vseh kandidatov niso obravnavali enakovredno. Denarja za kupovanje medijskega prostora pa nima, je dejal.

"Mislim, da bi s pomočjo javnosti lahko rešili bistvene stvari v Sloveniji, ki jih sicer nihče ne rešuje. Predsednik bi moral biti dejavno vključen v dogajanja ter s pomočjo vodij političnih strank in pritiskom javnosti nekaj narediti, da ne bi drveli v propad, kot se dogaja zdaj," je marca o svojih razlogih za vnovično kandidaturo za MMC povedal Kožar, ki je kandidiral že na predsedniških volitvah v letih 2002 in 2007.

Bolj in manj znani kandidati
Kandidaturo za predsednika republike so sicer do zdaj napovedali predsednik republike Danilo Türk, poslanec in nekdanji predsednik SD-ja Borut Pahor ter evropski poslanec Milan Zver, poleg njih pa še manj znani kandidati Monika Malešič, Miro Žitko, Fani Eršte, Ladislav Troha, Dušan Egidij Kubot - Totislo in Artur Štern.

Začenja se zbiranje podpisov podpore
V ponedeljek pa se začenja zbiranje podpisov podpore - velika večina tistih, ki so napovedali, da se bodo spustili v bitko za predsednika republike, bo morala za vložitev kandidature zbrati 5.000 podpisov.

Borut Pahor bo obiskal svojo stojnico v Mariboru, ker pa ga je pri kandidaturi podprla stranka SD, potrebuje le 3.000 podpisov podpore in ne 5.000 kot zdajšnji predsednik Danilo Türk, ki kandidira kot neodvisen kandidat s podporo volivcev - javno podporo Türku je sicer že izrekla največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija.

Strankarsko podporo uživa tudi Milan Zver - podpirata ga kar dve vladni stranki, in sicer SDS in NSi. Ali bo kandidaturo vložil s podpisi 10 poslancev ali pa se bo tudi on, tako kot Pahor, odločil za zbiranje 3.000 podpisov podpore volivcev, še ni sporočil.

Pričakovati je, da omenjeni trije kandidati ne bodo imeli težav z zbiranjem podpisov, saj imajo podporo poslancev, članov strank in bolj ali manj razvejano mrežo podpornikov na terenu. Vsega tega pa ostali manj znani kandidati nimajo.

Marko Kožar ne bo kandidiral