Sladoled oziroma 3-mmc je najbolj razširjen sintetični katinon, ki se je zaradi ugodne cene razširil tudi med starejše uporabnike kokaina. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Sladoled oziroma 3-mmc je najbolj razširjen sintetični katinon, ki se je zaradi ugodne cene razširil tudi med starejše uporabnike kokaina. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Kajenje
Zaradi razširjenega povpraševanja po marihuani za medicinske namene je za rekreativne uporabnike vse manj dostopna. Zaradi tega se lahko razširijo sintetični kanabinoidi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Postaja
Za odvisnike, ki si droge vbrizgavajo z injekcijsko iglo na najbolj nenavadnih lokacijah, je ključnega pomena vzpostavitev varne sobe, kjer bi jim bila na voljo tudi zdravniška pomoč ob morebitnem predoziranju. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Letos 48 novih sintetičnih drog

Slovenija se, tako kot celotna Evropa, srečuje z nenehnim pojavom novih psihoaktivnih snovi, tako je Nacionalni forenzični laboratorij lani identificiral 38 novih psihoaktivnih snovi, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob mednarodnem dnevu proti zlorabi drog. Po podatkih raziskave Eurobarometer 2014 je nove psihoaktivne snovi v Sloveniji že poskusilo 13 odstotkov mladostnikov v starostni skupini 15-24 let, kar je več od evropskega povprečja, ki znaša osem odstotkov.

Med novimi psihoaktivnimi snovmi uporabniki najpogosteje posegajo po sintetičnih kanabinoidih in sintetičnih katinonih, zlasti uporaba zadnjih se je v Sloveniji znatno razširila. Najbolj uporabljan sintetičnimi katinon pa v Sloveniji ostaja 3-mmc, med uporabniki bolj znan kot "sladoled", ki se je od mladostnikov razširil tudi med starejše uporabnike drog, zlasti kokaina.

Do kokaina in heroina prek spleta
K dostopnosti sintetičnih katinonov veliko prispeva njihova razmeroma nizka prodajna cena in ne nazadnje možnost preprostega naročila po spletu, saj nekatere snovi še niso uvrščene na seznam prepovedanih drog. Razpršenost manjših preprodajalcev novih spojin pa vedno predstavlja tveganje za uporabnike, zlasti če so ti preprodajalci neprevidni in ne preverjajo, kaj dejansko preprodajajo, opozarja Mina Paš iz združenja Drogart. Obenem pa dodaja, da se je razširilo spletno kupovanje tudi med uporabniki kokaina in heroina, ki ga tako dobijo kar po pošti. Prednost pri spletnem kupovanju predstavlja možnost komunikacije z drugimi naročniki, ki si povedo, kako zanesljiv je določen ponudnik oziroma kakšna je kakovost mamil pri določenem ponudniku.

Sicer pa različne nove spojine ostajajo omejene na ožji krog uporabnikov, medtem ko se je 3-mmc zaradi svoje cenovne dostopnosti razširil tudi med starejše uporabnike kokaina in ne nazadnje tudi uporabnike, ki si droge vbrizgavajo z injekcijsko iglo, opaža Borut Bah iz društva Stigma, a obenem dodaja, da je razširjenost sladoleda med temi uporabniki težko oceniti, saj je večino starejših uporabnikov sram priznati, da posega po sladoledu. "Težava je tudi v tem, ker ne poznamo stranskih učinkov uporabe z injekcijsko iglo. Med uporabniki smo sicer zaznali rahlo rast zdravstvenih težav, ne vemo pa, ali so posledica sladoleda."

Nevarnost sintetičnih kanabinoidov
Skupaj s katinoni so se spremenile tudi navade uživalcev prepovedanih mamil. Paševa ob tem opozarja, da se je zlasti v določenem delu gejevske populacije razširila rizična spolna aktivnost pod vplivom sladoleda, s čimer se znatno povečujejo tveganja okužb s hepatitisom ali virusom HIV.

Bolj kot širitev manj znanih sintetičnih katinonov pa po mnenju Paševe obstaja tveganje za širitev sintetičnih kanabinoidov, torej spojin, ki posnemajo učinke konoplje. “Z razširjenostjo uporabnikov konoplje v medicinske namene se je pojavilo pomanjkanje ponudbe konoplje za rekreativno uporabo,” opozarja Paševa in dodaja, da so med sintetičnimi kanabinoidi na voljo tudi takšni, ki postanejo ob prevelikem odmerku smrtno nevarni.

Prav zaradi tovrstnih tveganj je po mnenju Paševe opozarjanje na nove spojine, ki so na voljo na trgu, ključnega pomena pri zmanjševanju tveganj. Na DrogArtu sicer prek spletne strani in ekip na terenu uporabnike sproti obveščajo, če se na trgu pojavi kakšna še posebej tvegana spojina ali pa se pod pretvezo določene droge prodaja kaj drugega. V kratkem pa nameravajo izdati tudi aplikacijo, prek katere bodo uporabnike o tovrstnih tveganjih sproti obveščali.

Namesto belih receptov tablete s črnega trga
Spremembe opažajo tudi med uporabniki heroina, katerih število je, zlasti zaradi slabe kakovosti dostopnega heroina, začelo upadati, "v zadnjih dveh mesecih pa opažamo rahlo povečanje števila teh uporabnikov. Nekateri pravijo, da se je pojavil čistejši heroin, drugi pa, da gre zgolj za neko primes obstoječemu heroinu. Ne vemo pa zagotovo, kaj drži, saj še nismo dobili vzorca, ki bi ga lahko poslali na testiranje," pove Bah.

Sicer pa se odvisniki od heroina še vedno zatekajo k pomirjevalom in uspavalom iz skupine benzodiazepinov, ki so v preteklih letih, tudi zaradi nekritičnega predpisovanja nekaterih zdravnikov, postali najbolj dostopen nadomestek za heroin. Četudi so zdravniki nedavno znatno zmanjšali predpisovanje teh zdravil odvisnikom, pa njihova dostopnost ostaja nespremenjena, saj je črni trg zasičen z zdravili, ki prihajajo iz Bosne ali Srbije, pri čemer Bah opozarja, da gre tu dostikrat za "nenavadne tablete, ki jih ni mogoče najti v nobenem registru".

Med odvisniki, ki mamila uživajo z vbrizgavanjem, je zato poleg dostopnega sterilnega pribora in opozarjanja na nove droge ključnega pomena tudi možnost zdravniške pomoči pri morebitnem predoziranju, zato si v Stigmi že več let prizadevajo za vzpostavitev "varne sobe," kjer bi odvisniki lahko nadzorovano uživali droge. "Trenutno smo se prijavili na razpis in zdaj čakamo na odgovor," pove Bah, ki upa, da bi s tem lahko preprečili kakšno smrt zaradi predoziranja, kot se je to zgodilo prejšnji teden, ko se je eden izmed odvisnikov zaklenil na javno stranišče, tako da so ga odkrili šele naslednji dan, ko je bilo že prepozno.

Letos 48 novih sintetičnih drog