Številne stojnice so bile množično obiskane. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Številne stojnice so bile množično obiskane. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
marihuana marš
Prazen oder ob branju deklaracije. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Policisti so dogajanje opazovali od daleč.
Policisti so dogajanje opazovali od daleč. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Marihuana marš

Tradicionalni Marihuana marš, s katerim organizatorji želijo opozoriti na težave povezane s politikami, ki urejajo uporabo konoplje, je letos na Kongresnem trgu potekal že enajstič. Iz Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) so sporočili, da so se na lanskem shodu predvsem posvetili informiranju in izobraževanju o uporabi in zdravilnih učinkih konoplje, letos pa bodo protestirali. Protest bodo usmerili proti prohibiciji konoplje in se zavzeli za liberalizacijo zakonskega področja prepovedanih drog.

Kulturni program je bil pester - nastopili so Stand up KUD Kiks, DJ Ziggi Mastah, Freedom Fighters, Prismojeni Profesorji Bluesa in številni drugi. Kongresni trg so preplavile tudi številne stojnice, ki so jih postavile nevladne organizacije, ki želijo dejavno izobraževati o konoplji in zmanjšati škodo zaradi mamil.

Na trenutke je zadišalo po "prepovedani" substanci med oblački dima, ki so se dvigali tu in tam. S koncertnega odra pa je medtem ob ritmih reggaeja odmeval glas, ki je pozival "legalizirajmo jo".

Prepovedano je mikavno
Ena izmed udeleženk je povedala: "Marihuano bi morali legalizirati, pa ne samo nje, ampak vse droge na splošno." A je obenem izrazila pomislek, da morda "ljudje za kaj takega še niso dozoreli".

Vse skupaj je paradoks, je nadaljevala, saj je treba upoštevati, da ima vsak človek svobodno voljo, obenem pa mora tudi nositi posledice svojih odločitev. "Če je vse legalno, se nekdo odloča po svoji lastni vesti, vsak je lastnik svojega telesa," je povedala in dodala, da so mamila mikavna zato, ker so prepovedana.

"Zakaj si človek ne bi smel posaditi lastne rastline in uživati tako kot kmet, ki pomolze kravo in pije mleko? Zakaj moramo biti odvisni od preprodajalcev ali pa prodajalcev, ki vsiljujejo svoja gensko spremenjena semena," se je še za konec vprašala MMC-jeva sogovornica.

Nezakonita marihuana je dostopnejša
Druga udeleženka protesta je izpostavila vidik, da je trava lažje dostopna, če je nezakonita, kot če je zakonita, saj bi zakonito travo lahko kupila samo polnoletna oseba. "V običajni trgovini marihuane mladoletniki ne bi mogli kupiti, preprodajalcev pa nič ne zanima, koliko si star," je zatrdila in dodala, da bi legalizacija državi prinesla davčne prilive od prodaje in korist bi tako bila dvojna.

Deklaracija za legalizacijo marihuane
Na prireditvi je bila prebrana deklaracija za legalizacijo, ki je potekala brez govornika na odru, saj je ta na začetku poudaril: "Sem kadilec marihuane, ker pa je ta prepovedana, se ne upam javno izpostaviti." Glede marihuane je povedal, da je v družbi veliko predstav o marihuani, eni jo imajo za čudežno substanco, drugi jo asociirajo z raznimi subkulturami, tretji pa jo spet enačijo s trdimi drogami, kot je heroin.

V deklaraciji je bila opisana dolga zgodovina uporabe konoplje v človeški civilizaciji in dejstvo, da je v bistvu večino zgodovine veljala za zdravilno rastlino, prohibicija pa je nedaven pojav, saj je bila še v 19. stoletju uporaba popolnoma zakonita.

Predstavljeni so bili tudi številni pozitivni primeri držav, kjer je marihuana legalna, govorec pa je deklaracijo sklenil tako: "Ker prohibicija ustvarja več problemov, kot jih rešuje, zahtevamo liberalizacijo zakonskega področja prepovedanih drog, da se končno pridružimo ostalim razvitim državam 21. stoletja – prohibicija slepi!"

Marihuana marš