Potres na Hrvaškem so čutili tudi prebivalci Slovenije, v več občinah je nastalo tudi precej gmotne škode. Foto: BoBo
Potres na Hrvaškem so čutili tudi prebivalci Slovenije, v več občinah je nastalo tudi precej gmotne škode. Foto: BoBo

Uprava za zaščito in reševanje je regijske izpostave na območjih, kjer so v decembrskem potresu s središčem na Hrvaškem imeli gmotno škodo, konec prejšnjega tedna pozvala, da začnejo ocenjevati posledice, ki so nastale zaradi tresenja tal. Poziv uprave je namenjen regijskim izpostavam Brežice, Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec oziroma vsem občinam, ki so del omenjenih regijskih izpostav. Popis bodo začeli z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so imeli škodo na objektih v 88 občinah.

Sorodna novica Poškodbe na fasadah, strehah in dimnikih, kosi ometa padali tudi v predsedniški palači

Škodo na kulturni dediščini bo ocenil Zavod za varstvo kulturne dediščine

Kot so ob tem še dodali v pozivu, bodo regijske komisije za ocenjevanje škode na svojih območjih do 19. februarja opravile kontrolne preglede, škodo na kulturni dediščini pa bo ocenil Zavod za varstvo kulturne dediščine do 9. februarja.

Silovit potres z magnitudo 6,1 je 29. decembra na območju Petrinje na Hrvaškem povzročil veliko škode na območju Siško-moslavške županije. Potres so čutili prebivalci celotne Slovenije, nastalo je tudi precej gmotne škode.

Uprava za zaščito in reševanje je zato pozvala občine, da si ogledajo in prijavijo prvo škodo, tudi ministrstvo za kulturo je le dan po potresu upravi podalo pobudo za popis in ocenjevanje škode na kulturni dediščini.

Po prvih zbirnih ocenah bo škoda presegala 0,3 promila državnega proračuna, zato je izpolnjen pogoj za izdajo sklepa o začetku ocenjevanja škode, so še dodali na upravi za zaščito in reševanje.