V stranki zanikajo razkol. Foto: BoBo
V stranki zanikajo razkol. Foto: BoBo
Bojan Dobovšek (v ozadju), ki ga avtor dokumenta navaja kot zamenjavo Mira Cerarja, meni, da gre za delovanje močne interesne skupine. Foto: BoBo
Je SMC enoten, kot se predstavlja?

Potem ko so v preteklih dneh nekateri mediji objavili nepodpisane in nedatirane dokumente, ki naj bi dokazovali, da se vsaj del poslancev SMC-ja, med njimi naj bi bila tudi vidna poslanca Milan Brglez in Bojan Dobovšek, zavzema za glasovanje o nezaupnici predsedniku vlade Miru Cerarju, so se danes na te navedbe ostro odzvali v Stranki Mira Cerarja.

Kot pravijo, gre za čisto izmišljotino. Poslanska skupina je enotna, takšne laži pa trosijo tisti, ki lahko, tudi ob nadaljevanju privatizacije, pričakujejo izgubo vpliva pri obvladovanju državnega premoženja, pravijo v stranki.

Neznani avtor: Slovenija je v največji krizi
Kot piše v nepodpisanem dokumentu, naj bi del poslancev SMC-ja ugotavljal, da "Slovenija še nikoli ni bila v tako veliki gospodarski in politični krizi". Neznani avtor med drugim zapiše tudi oceno, da je "nenadzorovana razprodaja državnega premoženja povezana z očitno korupcijo kot nasprotje transparentne privatizacije, ki ni povsod in povsem upravičena ...".

Zato zahtevajo glasovanje o nezaupnici predsedniku vlade, za njegovega naslednika pa predlagajo kar Bojana Dobovška. "Zdi se, da imajo ljudje z mojim delom številne perspektive. Dobro bi bilo, da se z mano pogovorijo," je dejal Dobovšek, ki meni, da v ozadju stojijo močne interesne skupine. "V ozadju je tisto, na kar vedno opozarjam - močne interesne skupine, ki hočejo uveljaviti svoj interes, diskreditirati po eni strani nekatere ljudi in privilegirati druge," je dejal.

Brglez: 36 poslancev moti tiste z drugačnimi interesi
Z vsebino tega dopisa naj bi bili poleg Dobovška seznanjeni vsaj še Milan Brglez, Mitja Horvat, Jasna Murgel, Dušan Verbič in Marko Ferluga. Danes te navedbe vsi ostro zavračajo. "Ta dokument je brez glave, brez česar koli. Lahko ga napiše kdor koli ... Res ne vidim nobene prave osnove za to, da bi v tem trenutku lahko govorili o čemer koli takem," je dejal Brglez. "36 poslancev v parlamentu je nekaj, kar absolutno moti, domnevam, da tiste, ki imajo drugačne interese".

Poslanci SMC-ja, s katerimi smo govorili danes, vsi po vrsti zatrjujejo, da poslanska skupina deluje enotno, in ne verjamejo, da bi tak dokument lahko prišel iz njihovih pisarn. "To je čisti medijski konstrukt oziroma nima nobene osnove. Poslanska skupina deluje izjemno dobro," je dejal poslanec SMC-ja Kamal Izidor Shaker.

Premier in predsednik stranke Cerar vsem tistim, ki si želijo razpad njegove stranke, sporoča, da je stranka enotna, transparentna privatizacija pa se bo nadaljevala. "Opozicije znotraj lastne stranke nimamo. Imamo različna mnenja, kar je zelo normalno, smo stranka ljudi, ki odgovorno preučujejo te probleme, tudi problem privatizacije," je še dejal.

Je SMC enoten, kot se predstavlja?