Šole in vrtci, v katerih so se odločili za stavko, bodo zaprti. Za najmlajše, katerih starši ne bodo imeli druge možnosti, bo organizirano varstvo. Stavki so se pridružili tudi v visokošolskem sindikatu. Foto: BoBo
Šole in vrtci, v katerih so se odločili za stavko, bodo zaprti. Za najmlajše, katerih starši ne bodo imeli druge možnosti, bo organizirano varstvo. Stavki so se pridružili tudi v visokošolskem sindikatu. Foto: BoBo

V vzgoji in izobraževanju je za sredo napovedana stavka. Že leto dni po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja opozarjajo na neustrezno vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju. Vladi so 18. februarja postavili osem stavkovnih zahtev. Med njimi sta takojšnja sklenitev sporazuma o plačilu dodatnega dela in ovrednotenju izpostavljenosti tveganjem zaposlenih za čas obvladovanja epidemije covida-19 ter zvišanje plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju glede na že dogovorjena zvišanja plač v drugih delih javnega sektorja. Poudarjajo namreč, da so plače v vzgoji in izobraževanju zaostale za plačami na primerljivih delovnih mestih, prav tako niso razrešili vprašanja plač v spodnji tretjini plačne lestvice, v katero na primer spadajo pomočnice vzgojiteljic, čistilke, hišniki, kuharji, vozniki, ki imajo pogosto začetno plačo nižjo od minimalne.

Štrukelj o cinizmu ministrstva, ki zvišuje plače le svetovalcem

Vlada se do nobene od njihovih zahtev ni opredelila, je povedal Štrukelj. "Kakšen je njen odnos do nas, kaže tudi to, da so za jutri zjutraj napovedana pogajanja z zdravstvenim sektorjem," je dodal. Pravi, da so iz kabineta predsednika vlade dobili sporočilo, da so zadevo prepustili pristojnemu ministstvu za izobraževanje, znanost in šport, a po Štrukljevih besedah ministrica Simona Kustec drugače do ministra za zdravje Janeza Poklukarja na sejah vlade ni niti enkrat izpostavila problema vrednotenja dela v vzgoji in izobraževanja ali dodatnih zadolžitev, ki so nastale med epidemijo.

"Da bi bila mera polna, je ministrica odobrila zvišanje plač za tri plačne razrede na zavodu za šolstvu vsem svetovalcem," je navedel. "Seveda nimamo nič proti, da se zvišajo plače svetovalcem, a tukaj je cinizem, da se dva dni pred stavko zvišajo plače tistim, ki bi morali sodelovati z učitelji, z zaposlenimi v šolstvu pa se o tem niti ne pogovarjajo. Če je bila to poteza za krepitev stavke, je bila ena redkih učinkovitih potez v tem mandatu."

Stavkalo naj bi okoli 40.000 zaposlenih

Stavka torej 9. marca bo. Prvič se bodo intenzivno stavki pridružili tudi na univerzitetni ravni. Pričakujejo, da bo stavkalo okoli 40.000 zaposlenih. "Ob zadnji stavki smo na ljubljanskem trgu zbrali 20.000 zaposlenih, a tokrat se bomo temu odrekli, čeprav je v zadnjem času prišlo do izrazito drugačnega odnosa do zbiranja," je pojasnil Štrukelj. Ker želijo preprečiti morebitno širjenje okužb z novim koronavirusom, bodo tokrat stavkali na delovnih mestih. "Priporočamo stavkajočim oziroma stavkovnim odborom, da gredo 5 minut pred 12. na dvorišča, pred zavode, in simbolno obrnejo hrbet podcenjujočemu odnosu do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju."

V zavodih, v katerih se je večina zaposlenih odločila za stavkanje, pedagoškega procesa ne bo; kjer večina ni bila za stavko, pa bodo stavkali posamezniki. "Nihče pa jim ne sme te opravice odvzeti, saj je opredeljena v ustavi. Kršitev in omejevanje te pravice pomeni kršitev te ustave," je opozoril Štrukelj. Dotaknil se je še okrožnice, ki jo je ministrstvo za šolstvo poslalo prejšnji teden in v kateri je šole, vrtce in druge zavode pozvalo, da zagotovijo minimum delovnega procesa v vrtcih in šolah. Označil jo je za nezakonito, saj je to poseg v ustavno pravico do stavke, ki v vzgoji in izobraževanju ni z ničimer omejena. Drugače od zdravstva ali policije, ki imata omejitev stavke omejeno z zakonom.

"Če se omeji pravica do stavke, jo je treba omejiti z zakonom. V vzgoji in izobraževanju take omejitve ni," opozarja glavni tajnik sindikata Sviz. Foto: BoBo/Borut Živulović

Starše prosijo za razumevanje in podporo

Ker se zavedajo, da bo stavkovni dan staršem mlajših otrok in učencem povzročil nevšečnosti, jih prosijo za razumevanje in podporo. Vsem, ki ne bodo imeli nobene možnosti otrok obdržati doma, so prostovoljno zagotovili varstvo. "Odgovornost za to stavko je v celoti na strani vlade, ki razen prezira ni pokazala nobenega odnosa do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je ponovil.

Kako naprej? Štrukelj je spomnil, da niso oklicali le enodnevne stavke, temveč stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev. Vprašanje za glavni stavkovni odbor pa je, ali to stavko nadaljevati v času trajanja te vlade ali zavzeti stališče, da bo vlada še naprej kršila zakon o stavki, z njimi ne bo iskala rešitve in ravnala podcenjujoče do zaposlenih, in stavko za čas volilne kampanje do izvolitve nove vlade prekiniti. O tem se bodo odločali prihodnji teden. Napovedal je tudi, da bodo stavkovne zahteve naslovili na politične stranke, ki sodelujejo na volitvah, in zahtevali, da se do njih opredelijo.

Odsotnost z dela zaradi višje sile

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pred stavko v vzgoji in izobraževanju, ki je napovedana za sredo, objavilo podrobnejša pojasnila glede odsotnosti z dela zaradi zagotavljanja varstva otroka v času stavke. Med drugim navaja, da je odsotnost delavca z dela lahko z zakonom o delovnih razmerjih v izjemnih primerih opravičena zaradi podane višje sile.

Pravni standard višje sile je v obligacijskih razmerjih opredeljen z naslednjimi elementi: prisotnost zunanjega vzroka, nepričakovanost dogodka ter neizogibnost in neodvrnljivost dogodka. Pri presoji neizogibnosti in neodvrnljivosti dogodka je po mnenju ministrstva treba med drugim presoditi in upoštevati, ali gre za otroka do vključno 5. razreda osnovne šole, ki potrebuje varstvo, možnost zagotovitve varstva drugega starša ali na drug ustrezen način, možnost drugačne razporeditve delovnega časa delavca itn.

Če bo kljub stavki v vrtcu oz. šoli za otroka organizirano nujno varstvo, potem praviloma pri delavcu ne more biti podana višja sila, saj morajo biti pri višji sili v konkretnem primeru izpolnjeni vsi elementi, ki so opredeljeni v obligacijskih razmerjih. Če je torej varstvo za otroka omogočeno, se mora starš, ki ne želi koristiti tega varstva in želi sam varovati otroka, z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi odsotnosti z dela.

Na ministrstvu opozarjajo tudi, da mora po zakonu delavec v primeru nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile čim prej obvestiti delodajalca o vseh relevantnih okoliščinah odsotnosti.

Zakon določa tudi, da je delavec, ki ne more opravljati dela zaradi višje sile, upravičen do polovice plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

Breme izplačanega nadomestila plače v primeru odsotnosti zaradi višje sile v skladu z zakonom ostane na delodajalcu.

Vlada pred volitvami proti obremenitvi javnih financ

Vlada je pred dnevi v odgovoru Svizu zapisala, da se zaveda mnogo neskladij v obstoječem sistemu plač v javnem sektorju, tudi nekaterih v vzgoji in izobraževanju, pri čemer je opozorila, da so ta neskladja nastajala zadnjih 13 let. A v času, ko so razpisane parlamentarne volitve, ne bodo "neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata". Navedli so tudi, da je bilo od začetka epidemije v vzgoji in izobraževanju za ukrepe, povezane s covidom-19, namenjenih več kot 70 milijonov evrov. Vrtci, osnovne šole in glasbene šole pa so po navedbah vlade od oktobra 2020 do junija 2021 prejeli skupaj nekaj več kot 149 milijonov evrov izplačil dodatkov zaradi epidemije.

Poziv sindikata vojakov

Sindikat vojakov Slovenije pa je zaradi napovedane stavke v šolstvu pozval načelnika Generalštaba slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša k omogočanju koriščenja dopusta in presežkov ur polnega delovnega časa staršem otrok do 12. leta starosti na dan stavke, so objavili na spletni strani. V pozivu so zapisali, da je zaradi spora Sviza z vlado "zelo nepredvidljivo, ali bodo otroci do 12. leta starosti na dan stavke v vrtcih in šolah imeli zagotovljeno varstvo ali ne".