Od koalicijskih članov komisije so glasovanje proti kandidaturi Türka napovedali v SLS-u. Mihael Prevc je dejal, da so že ob razreševanju članov uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marka Goloba in Danila Grašiča opozorili, da je bila agencija pod političnim pritiskom. Foto: BoBo
Od koalicijskih članov komisije so glasovanje proti kandidaturi Türka napovedali v SLS-u. Mihael Prevc je dejal, da so že ob razreševanju članov uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marka Goloba in Danila Grašiča opozorili, da je bila agencija pod političnim pritiskom. Foto: BoBo
Državni zbor
Izredna seja se končuje z odločanjem o začasni upravi AUKN-a ter vnovičnem glasovanju o Loteriji in noveli zakona o kmetijskih zemljiščih. Foto: MMC RTV SLO
Marko Golob
Marko Golob meni, da je razrešitev izrazito politično motivirana. Foto: BoBo
Vladi ni uspelo postaviti obeh svojih kandidatov v AUKN
Grašič in Golob morata oditi

Ješovnika, drugega kandidata vlade Türka pa ne.

Vlada, ki je razrešitev tudi predlagala, je Danilu Grašiču in Marku Golobu očitala predvsem pismi Banki Slovenije glede članov nadzornih svetov bank ter poslancem, sindikatom in medijem glede dokapitalizacije NLB-ja.

Na četrtkovem sestanku vodij parlamentarnih strank so se odločili, da se bodo o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, s katerim bi nadomestili AUKN, še usklajevali, zato so se odločali o dveh možnostih - ali predlog za razrešitev članov uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države ukinejo ali pa imenujejo vršilca dolžnosti, je pojasnil finančni minister Janez Šušteršič in dodal, da se je vlada nato odločila za drugo možnost.

Namesto Grašiča in Goloba je za začasno vodenje AUKN-ja vlada predlagala Vitoslava Türka, sicer nekdanjega prvega moža Elektra Slovenije, brata predsednika republike Danila Türka in na zadnjih parlamentarnih volitvah tudi kandidata na listi SDS-a, ter Petra Ješovnika, nekdanjega direktorja Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti) in nadzornika Nove Ljubljanske banke med letoma 2005 in 2009.

Komisija in poslanci niso dali podpore Türku
O tem je razpravljala mandatno-volilna komisija DZ-ja in podprla imenovanje Ješovnika za v. d. člana uprave AUKN-ja, medtem ko imenovanja Türka za v. d. predsednika uprave AUKN-ja ni podprla. Türka je podprlo šest članov komisije, 10 jih je bilo proti, medtem ko je kandidaturo Ješovnika podprlo 10 članov komisije, sedem pa jih je bilo proti.

Nato so o predlogih glasovali še poslanci. Z 48 glasovi za in 31 proti so imenovali Ješovnika za vršilca dolžnosti člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, imenovanje Vitoslava Türka za v. d. predsednika uprave AUKN-ja pa so zavrnili s 35 glasovi za in 39 proti.

Han: Türk je "vojščak SDS-a, ki bo v dveh mesecih opravil funkcijo čiščenja"
Predvsem opozicija je bila do predlaganih kandidatov kritična - Matjaž Han (SD) je opozoril na sodni spor Türka z Elesom in njegovo kandidaturo na listi SDS-a. Meni, da bo šlo za "vojščaka SDS-a, ki bo v dveh mesecih opravil funkcijo čiščenja". Neprimeren se mu zdi tudi Ješovnik, saj je bil, kot pravi Han, nadzornik NLB-ja v času, ko so se podeljevala "abnormalna" posojila. "In ta bo reševal vprašanje slabih terjatev? Skrajno sprevrženo," je še dejal Han in dodal, da bi lahko s to upravo AUKN-ja počakali dva meseca in jih zamenjali na podlagi zakona o holdingu.

Njegov strankarski kolega Janko Veber pa je prepričan, da očitno ni interesa, da se razčistijo ugotovitve (nekdanje) uprave AUKN-ja, da je šlo pri vodenju in nadziranju bank v Sloveniji za sporne posle. "In zdaj bomo tiste, ki so omogočali te sporne posle, imenovali na funkcije, kjer naj bi nadzorovali to delovanje in tudi razrešili, kaj je bilo narobe," je dejal.

SLS nezadovoljen zaradi odvisnosti agencije od politike
Tudi v koaliciji očitno niso povsem enotni - SLS bo namreč podprl Ješovnika, Türka pa ne. Kot je povedal Mihael Prevc, kandidata izpolnjujeta pogoje, imajo pa težave s Türkovo kandidaturo. Ob današnjem razreševanju uprave AUKN-ja so bili namreč v stranki kritični glede neodvisnosti agencije in navedli, da je bila agencija odvisna od politike.

Komarjeva ostaja do imenovanja novega predsednika
V AUKN-ju tako ostaja predsednica uprave Dagmar Komar, ki je 6. julija s tega mesta odstopila, a je dejala, da bo naloge opravljala do imenovanja novega predsednika uprave. Vlada je nato zagotovila, da bo v najkrajšem mogočem času v skladu s pooblastili DZ-ja predlagala imenovanje vršilca dolžnosti predsednika uprave AUKN-ja.

Po vetu DZ znova potrdil zakona
Sicer pa so poslanci znova potrdil noveli zakonov o kmetijskih zemljiščih in o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, na kateri je državni svet izglasoval veto. Novela o preoblikovanju loterije je bila potrjena z 51 glasovi za in 30 proti, novela zakona o kmetijskih zemljiščih pa je dobila podporo 49 poslancev, proti jih je bilo 17. Novela zakona o kmetijskih zemljiščih znižuje višino odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Poleg tega se bo odškodnina odmerila le od tlorisa objekta in ne več od celotnega zemljišča. DS je veto izglasoval tudi z argumentom, da so odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč ključnega pomena za zaščito kmetijskih zemljišč pred pozidavo. Koalicija pa ves čas izpostavlja, da je treba "neživljenjsko visoke" odškodnine znižati, pri čemer pa bo še vedno treba plačati odškodnino za najkakovostnejša kmetijska zemljišča.

Vladi ni uspelo postaviti obeh svojih kandidatov v AUKN
Grašič in Golob morata oditi