Matjaž Zanoškar meni, da gre za lov na čarovnice. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Matjaž Zanoškar meni, da gre za lov na čarovnice. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sporna zaposlitev Marka Zanoškarja

Matjaž Zanoškar: Lov na čarovnice.
Marko Zanoškar se je na občini Slovenj Gradec zaposlil leta 2009, se pravi v času, ko je občino kot župan vodil njegov oče Matjaž Zanoškar, piše Delo. Službo je dobil v občinskem uradu za pripravo projektov, kjer opravljajo strokovne naloge s področja državnih in evropskih razpisov. Na občini so takrat pojasnjevali, da gre le za zaposlitev za leto in pol zaradi obsežnega evropskega projekta.

Po izteku projekta pa Zanoškarju delovno razmerje ni prenehalo, temveč se je v istem uradu konec leta 2011 zaposlil za nedoločen čas kot svetovalec pri pripravi projektov. Na podlagi anonimne prijave se je zadeve lotila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo je zaradi zaznanega suma korupcije že odstopila inšpektoratu za javni sektor in inšpektoratu za delo.
Kršenih več pravil
Na inšpektoratu za delo inšpekcijskega pregleda še niso opravili, a naj bi ga po njihovih besedah opravili v najkrajšem mogočem času. So pa nepravilnosti ugotovili na inšpektoratu za javni sektor. Pri zaposlitvi za določen čas so ugotovili, da se je pri javni objavi prostega delovnega mesta v nasprotju s pravili od kandidatov zahtevala točno določena smer izobrazbe.

Pri Marku Zanoškarju tudi niso preverjali izpolnjevanja pogoja nekaznovanosti, namesto obvestila o izbiri in povabila k sklenitvi delovnega razmerja pa mu je bil izdan zgolj sklep o izbiri. Tega je podpisala direktorica občinske uprave, ki za to ni imela pooblastil.
Ni dovolj za razveljavitev pogodbe
Pri sklenitvi Zanoškarjeve pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas pa je inšpektorat ugotovil, da so bili sklepi (o izbiri, neizbiri, neuvrstitvi v izbirni postopek) izdani še pred sestavo poročila o poteku in izvedbi javnega natečaja. Ugotovil je tudi, da je Zanoškar strokovni izpit iz upravnega postopka opravil šele po preteku zakonskega roka. Kljub vsem ugotovitvam inšpektorica, ki je postopek vodila, razveljavitve pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas za Zanoškarja ni predlagala, saj so bile ugotovljene nepravilnosti "manjše narave", pojasnjujejo na inšpektoratu.

Matjaž Zanoškar je za časopis dejal le, da bi moral odgovarjati tisti, ki je vodil postopek, če je bilo v postopku zaposlitve njegovega sina kar koli narobe. Zanikal je tudi, da bi pri zaposlitvi sina kakor koli posredoval ali vplival. "Razumljivo bi bilo, če bi se pritožil kdo, ki se je takrat prav tako prijavil za isto službo, pa je ni dobil. Tako pa gre za lov na čarovnice," je še dejal.

Sporna zaposlitev Marka Zanoškarja