Varuh človekovih pravic opozarja na izčrpanost policistov, ki praviloma delajo 12 ur. Foto: BoBo
Varuh človekovih pravic opozarja na izčrpanost policistov, ki praviloma delajo 12 ur. Foto: BoBo
false
V nastanitvenih centrih je bilo zjutraj le še 112 prebežnikov. Foto: BoBo
Nadaljuje se postaljanje ograje na meji

Kot je razbrati iz danes objavljenega dopisa, ki ga je varuh naslovil na notranje ministrstvo, naj bi posamezni policisti na prebežnike vpili in kričali, zaznali pa naj bi tudi neprimerne, rasistične, ksenofobne in posmehljive opazke.

Prebežnike, piše v poročilu, naj bi nekateri policisti tudi odrivali in potiskali, čeprav prebežniki niso bili problematični, saj so upoštevali navodila.

Varuh hkrati poudarja težavne delovne razmere policistov. Ti že kar praviloma delajo 12 ur, številni se na delo vozijo iz oddaljenih krajev, zaradi napornega dela so utrujeni, neprespani in izčrpani ter dalj časa ločeni od svojih družin. Varuh, ki opozarja tudi na slabe plače policistov, ministrstvo poziva, naj preuči stanje in po potrebi sprejme dodatne ukrepe, s katerimi bi lahko stanje izboljšali.

Prazni nastanitveni centri po državi
Nastanitveni in sprejemni centri po Sloveniji so bili v petek zvečer večinoma prazni, v Slovenijo je do 18. ure vstopilo okoli tisoč prebežnikov, kar je za zdaj najmanj od začetka drugega vala prebežnikov sredi oktobra.

Tisoč prebežnikov je v Slovenijo prispelo z vlakom, ki je nekaj po 10.30 v spremstvu hrvaških policistov pripeljal na mejni prehod Dobova. Po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi so jih z vlakom in avtobusi napotili proti Jesenicam, kjer so prečkali mejo z Avstrijo. Zvečer v Dobovi, kjer je po podatkih PU-ja Novo mesto še 51 prebežnikov, sicer pričakujejo iz Slavonskega Broda še en vlak z novimi tisoč prebežniki.

V Slovenijo je od 16. oktobra do danes zvečer vstopilo 269.619 prebežnikov. V nastanitvenem centru v Šentilju, kjer je bilo v preteklih dneh tudi več kot 4.000 ljudi, je bilo danes le osem oseb, v Gornji Radgoni dva.

Nastanitveni centri pripravljeni na zimo
Po zadnjih podatkih so nastanitveni centri po Sloveniji pripravljeni na zimske razmere - topla oblačila, obutev, pa tudi ogrevani prostori pričakajo begunce tako v centru na Vrhniki kot tudi v Logatcu.

Oba begunce sprejemata takrat, ko sta polna nastanitvena centra v Šentilju in Gornji Radgoni. Na Vrhniki je prostora za 1.100 ljudi, v Logatcu za 260.

Na Vrhniki so nastanitveni center vzpostavili konec septembra, in sicer v starih vojašnicah, ki več let niso bile v uporabi. Kar nekaj težav so sprva imeli z ogrevanjem, a so našli začasno rešitev – vpihovanje toplega zraka, ki prostor ogreje na sobno temperaturo.

V Logatcu posebnih priprav za namestitve beguncev ni bilo, saj so prostori vseskozi v pripravljenosti. V osnovi so namreč namenjeni namestitvi ogroženega prebivalstva v primeru naravnih in drugih nesreč.

V Slovenijo je v četrtek prvič od sredine oktobra vstopilo manj kot 2.000 prebežnikov, in sicer 1.742. V nastanitvenih centrih jih je bilo ob 12. uri 112 ljudi, v sprejemnih pa 1.000.

Nadaljuje se postaljanje ograje na meji