Predmet z nacistično simboliko, razstavljeni v Muzeju holokavsta. Foto: EPA
Predmet z nacistično simboliko, razstavljeni v Muzeju holokavsta. Foto: EPA

"Desni ekstremizem je nesprejemljiv," so besede vodje poslancev Levice Mateja Tašnerja Vatovca zapisali v stranki po petkovem paradiranju skupine približno 50 zamaskirancev po Ljubljani. Treba je narediti vse, da to ne postane "nova normalnost", ampak nekaj, kar je treba najostreje obsoditi in preprečiti, je poudaril.

Sorodna novica Zveza združenj borcev za uporabo nacifašističnih simbolov predlaga zaporno kazen

Kot je spomnil, je pobudo za vpis prepovedi nacifašističnih simbolov že leta 2018 predlagala Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. "Čas je, da jo uresničimo," se je zavzel.

Poslanska pobuda vladi

Kot je zapisal v poslanski pobudi, naj vlada prek ministrstva za notranje zadeve nemudoma postavi jasnejše in omejujoče usmeritve glede obravnavanja in omogočanja shodov skupin, ki odkrito izražajo poveličevanje nacifašizma in katerih namen je javno spodbujanje ter razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Prek ministrstva za pravosodje pa naj se takoj loti posodobitev kazenskega zakonika, ki bodo jasno opredelile in prepovedale uporabo nacifašističnih simbolov kot kaznivo dejanje, je navedel.

Sporen petkov shod

V središču Ljubljane je v petek, 7. junija, na predvečer volilnega molka, t. i. Slovenska obrambna straža skandirala protimigrantske in neonacistične parole. Zagorele so tudi bakle. Na shodu je bilo videti tudi simbol smrtne glave (t. i. totenkopf), ki je bil med letoma 1934 in 1945 uradni znak enote nacističnega SS-a (SS-Totenkopfverbände), ki je bila zadolžena za upravljanje nacističnih koncentracijskih taborišč, je v poslanski pobudi navedel T. Vatovec. Gre sicer za samoorganizirano skupino, ki v slogu vaških straž "obljublja" varovanje ulic in oseb pred domnevnim nasiljem prebežnikov.

Sorodna novica Pripadniki varde "zablokirali" bistriško policijsko postajo

V Levici pričakujejo, da bo policija skupino ovadila zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti ter v prihodnje tovrstne shode preprečila, saj presegajo ustavno pravico do javnega zbiranja in zborovanja.

Spomnil je tudi, da je nedopustnost obujanja nacističnih idej in spodbujanja sovraštva potrdila tudi februarska odločitev ustavnega sodišča, po kateri se lahko v posamezni življenjski situaciji kot primer tega kaznivega dejanja izkaže tudi izrazno ravnanje, ki vključuje gesto nacističnega pozdrava in razkazovanje nacističnih simbolov.

"Slovenija je varna država, v kateri vlada vladavina prava. Za zagotavljanje varnosti ima vzpostavljene ustrezne mehanizme in institucije, ki delujejo dobro. Ne potrebuje samooklicanih skupin, ki jo bodo varovale, kot smo že videli pri Slovenski vardi. Še najmanj, če to počnejo v imenu ksenofobije, rasizma in nacionalizma," je opozoril.