Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ormoška občina je na zadnji seji občinskega sveta prejšnji teden na predlog liste Gradimo prihodnost skupaj (GPS) brez glasu proti podprla sklep, s katerim je kot prva v Sloveniji izrekla negostoljubnost pripadnikom t. i. varde.

Ob tem je ormoški občinski svet, podobno kot že pred časom v Slovenski Bistrici, pristojne organe pozval k odzivu na vedno pogostejše provokacije vardistov. "S sklepom smo pokazali solidarnost ter da strah, mržnja in homofobija nikoli ne bodo večji od prleškega srca," so zapisali v listi.

Štajerska varda in sorodne paravojaške skupine nezaželene v Ormožu

Odziv varde

Štajerska varda se je na to odzvala z nezadovoljstvom in napovedala nove akcije v tej občini. Predstavniki varde, ki delujejo pod vodstvom Andreja Šiška, so se na odločitev ormoških svetnikov odzvali s trditvijo, da se je politična opcija, ki vodi občino, zapletla v protizakonito in protiustavno delovanje.

Takšne ljudi bo treba sodno obravnavati, saj predstavljajo grožnjo ustavni ureditvi Slovenije, ker izvajajo diskriminacijo. Nihče ne more prepovedati delovanja določenih skupin glede na njihovo prepričanje ali slog oblačenja, kadar ti ne počnejo ničesar nezakonitega," so navedli v vardi.

Kljub nezaželenosti so na družbenih omrežjih že napovedali, da bo Štajerska varda to poletje prav na območju občine Ormož organizirala tabor, nanj pa je povabila vse svetnike, ki se lahko preizkusijo v znanjih in veščinah iz obrambe in varnosti.

Hkrati upajo, da se tovrstnih odlokov ne bodo odločili sprejemati še v kakšni drugi občini, kjer po njihovem mnenju "na veliko poteka trgovina z belim blagom in z ostalimi ilegalnimi stvarmi".

Poročila o nadlegovanjih

Spletni portal 24ur in POP TV sta v nedeljo poročala celo o tem, da naj bi pripadniki varde v Ormožu po sprejetem sklepu občinskega sveta nadlegovali tudi turiste, jih ustavljali in zasliševali, kako so prišli v državo. Po občini so se pojavili tudi grafiti "slovenska varda", občinske svetnike pa predvsem po družbenih omrežjih obtožujejo, da "skrivajo ilegalne prebežnike".

Že pred tem so junija nadlegovali lastnika tamkajšnjega kampa, hodili po njegovi posesti, ga obtoževali, da tihotapi nezakonite prebežnike in mu grozili, da ga bodo opazovali.

Pripadniki varde "zablokirali" bistriško policijsko postajo

Eden od predstavnikov Liste GPS Vid Voršič je za omenjeno televizijo povedal, da naj bi pripadnika varde nadlegovala turista iz Francije, ki je pešačil skozi mesto.

Na Policijski upravi Maribor, kjer so v povezavi z vardo obravnavali le omenjeni dogodek v kampu v začetku junija, so pojasnili, da turist v pogovoru z njimi ni navajal nobenega nadlegovanja, vznemirjanja ali druge kršitve zoper njega.

Razburila že blokada policijske postaje

Občinski svetniki v Slovenski Bistrici so sicer že sredi junija obsodili primer nestrpnega in provokativnega ravnanja pripadnikov varde na tamkajšnji policijski postaji. Vlado so pozvali k čimprejšnjemu sprejemu ustrezne zakonodaje, ki bi pristojnim zagotovila učinkovito in zakonito ukrepanje.

Seje se je takrat udeležil tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, ki je izrazil pričakovanje, da bo policija ukrepala po predhodnem posvetovanju z državnim tožilcem. Po njegovih besedah v parlamentarnih odborih že obravnavajo spremembe zakona o javnem redu in miru, s katerimi bi dali policiji pooblastila, ki bodo preprečila takšna ravnanja.