Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber. Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber se je na novinarski konferenci odzval na podpis koalicijske pogodbe strank SDS, SLS, DeSUS, Lista Virant in NSi.

Pojasnil je, da bo SD, "če bo prišlo do oblikovanja takšne vlade", deloval kot izkušena, močna in državotvorna opozicija. Poudaril je, da je to naloga, ki jo bodo v stranki zagotovo lahko opravljali glede na izkušnje, ki jih imajo z vodenjem vlade v izjemno zahtevnih razmerah. Navsezadnje to po njegovem dokazuje tudi dogovor predsednikov parlamentarnih strank v vili Podrožnik, kamor jih je povabil predsednik SD-ja Borut Pahor, kjer je med drugim prišlo do dogovora, da se o ključnih temah ohrani praksa posvetovanja predsednikov parlamentarnih strank.

Glede sodelovanja v Partnerstvu za razvoj je poudaril, da se je v vili Podprožnik ponovno obudila t. i. koordinacija parlamentarnih strank, ki je po njegovem tista oblika, ki je povsem ustrezna za dogovarjanje o ključnih odločitvah te vlade, zato sodelovanje v Partnerstvu za razvoj po njegovem ni potrebno. Podpis posebne pogodbe, kot pravi, ni predviden.

Povedal je tudi, da so v stranki pričakovali, da bo opravljen posvet predsednika z vodji poslanskih skupin, do česar pa ni prišlo, zato je bila tudi njegova današnja odločitev, da ne predlaga mandatarja, za njih pričakovana.

O tem, da Janša po besedah predsednika Danila Türka zaradi pravnomočnega obtožnega predloga v zadevi Patria nima dovolj legitimnosti za sestavo vlade, pa je dejal: "To je stališče predsednika. V drugem krogu je mogoč predlog za mandatarja tudi skozi podpise poslank in poslancev. Ta je dosežen in očitno je ocena takšna, da Janša uživa dovolj veliko podporo v vseh petih strankah, da ga bodo po vsej verjetnosti tudi predlagale za mandatarja".

Na vprašanje, ali bo SD na sobotnem glasovanju podprl Janšo, pa je dejal, da bodo o tem vprašanju razpravljali jutri na predsedstvu stranke. Odločitev bo verjetno podobna, kot je bila dosežena že na kolegiju predsednika SD-ja, ko so se odločili, da ne gredo v desnosredinsko koalicijo. "Nenazadnje, pet strank ima dovolj glasov, da izglasuje morebitnega mandatarja, zato pričakujem, da na predsedstvu ne bo drugačnega stališča," je dodal.