Predsednik republike Danilo Türk je svojo odločitev sporočil na tiskovni konferenci. Foto: BoBo
Predsednik republike Danilo Türk je svojo odločitev sporočil na tiskovni konferenci. Foto: BoBo
Predsednik o Janši
Novinarska konferenca predsednika Türka

Na tiskovni konferenci je pojasnil, da se je tako odločil zaradi prizadevanja dela parlamentarnih strank, da sestavijo koalicijo. Poudaril je, da mu nobena izmed strank na posvetovanjih ni predlagala, da bi za mandatarja predlagal Janeza Janšo.

Dejal je še, da po njegovi oceni Janša "nima polne legitimnosti za sestavo vlade", saj je bil proti njemu vložen obtožni predlog zaradi afere Patria. "To načelo velja za vse kandidate," je še poudaril in dodal, da tudi Zorana Jankovića ne bi predlagal, če bi ga bremenila pravnomočna obtožnica ali pravnomočni obtožni predlog.

"Koalicijske pogodbe nisem videl"
Glede koalicijske pogodbe, ki so jo sočasno z njegovo tiskovno konferenco podpisali predsedniki SDS-a, Liste Virant, SLS-a, DeSUS-a in NSi-ja, pa je dejal: "Te koalicijske pogodbe nisem videl, je ne poznam, zato tudi ne morem komentirati njene vsebine. Vem samo to, da so stranke, ki sodelujejo v pogodbi, želele od vsega začetka pred DZ priti s svojim kandidatom." To je legalna izbira, je še dodal in poudaril, da s tem ni nič narobe.

Na vprašanje, kako pričakuje, da bo videti sodelovanje z najverjetnejšim mandatarjem Janezom Janšo in njegovo vlado, pa je bil kratek: "Če bomo vsi delovali v okviru ustave, kot ta to določa, bo to sodelovanje dobro."

Kot je znano, lahko mandatarja v drugem krogu poleg predsednika države predlagajo tudi ali skupina najmanj desetih poslancev ali poslanska skupina - stranke SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi bodo tako po podpisu koalicijske pogodbe v državni zbor vložile še kandidaturo predsednika SDS-a za mandatarja.

Poslanci bodo o mandatarju glasovali na izredni seji državnega zbora, ki bo v soboto.

Predsednik o Janši
Novinarska konferenca predsednika Türka