Veber trdi, da daje vlada vtis nadzora nad tožilstvom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Veber trdi, da daje vlada vtis nadzora nad tožilstvom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Jože Tanko
Jože Tanko meni, da opozicija z zahtevo po ustavni presoji nagaja vladi. Foto: MMC RTV SLO
Vrhovno državno tožilstvo
Pod okrilje katerega ministrstva bo v prihodnje spadalo tožilstvo? Foto: MMC RTV SLO
Ustavna presoja

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je na novinarski konferenci povedal, da so z zahtevo počakali, ker so želeli, da se vlada konstituira, prevzame posle in sama ugotovi, da bi bilo modro popraviti storjeno napako. Kot je dejal, vladi ne odvzemajo pravice, da si sama določi organizacijo in pogoje delovanja, vendar morajo ti biti po njegovem mnenju v okviru ustavnosti in zakonitosti. Izpostavil je, da bodo predlagatelji ustavne presoje zahtevo umaknili, če bo vlada sama popravila zakon o vladi, vendar po njegovem mnenju te namere za zdaj ni bilo zaznati.

Veber: Zakon v nasprotju z načelom delitve oblasti
Vodja poslancev SD-ja Janko Veber je poudaril, da je zakon o vladi v nasprotju z načelom delitve oblasti, saj omogoča pritisk notranjega ministra, predstavnika izvršne veje, na tožilstvo, ki je del sodne veje oblasti. Zakon je po njegovem mnenju tudi v nasprotju z načelom pravne države in spoštovanja človekovih pravic, saj lahko koncentracija oblasti privede do njihovega kršenja oz. neenakosti pred zakonom, "saj bi se lahko koga namenoma preganjalo".

Veber je še zatrdil, da sta zahtevo pregledala tudi nekdanja ustavna sodnika Lojze Ude in Ciril Ribičič, ki sta se oprla ne že sprejete odločbe ustavnega sodišča, ki opozarjajo, da je videz pritiska na tožilstvo protiustaven. V tem primeru, tako Veber, daje vlada vtis nadzora nad tožilstvom.

V tem trenutku sicer še ni znano, ali bo koalicijska pogodba na tem mestu spremenjena, je pa Lista Virant, ki je sicer avtorica prenosa, predlagala, da se stanje ne spreminja. Möderndorfer je v četrtek dejal, da ni razloga, da bi z vložitvijo čakali do odločitve koalicije, saj se lahko zahteva kadar koli tudi umakne.

"To je njihova pravica in jo je treba spoštovati. Kaj bo naredilo ustavno sodišče, ne vem. Tudi to odločitev bom spoštoval. Pričakujem, da ustavno sodišče zakona ne bo razveljavilo," je v MMC-jevi spletni klepetalnici komentiral minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.

PS je za vložitev zahteve potreboval vsaj dva SD-jevca
Pozitivna Slovenija je vložitev zahteve za oceno ustavnosti napovedala že ob sprejetju novele zakona, a sta ji manjkala podpisa dveh poslancev. Za vložitev zahteve je namreč potrebnih 30 poslanskih podpisov. 28 poslancem Pozitivne Slovenije so se po usklajevanju vloge pridružili tudi v SD-ju.

Möderndorfer je med razlogi za vložitev zahteve izpostavil, da je vlada ravnala drugače, ko je brez sprememb koalicijske pogodbe prenesla gospodarsko diplomacijo z ministrstva za zunanje zadeve na ministrstvo za gospodarstvo, s prenosom tožilstva pa čaka.

"Napočil je čas, da začnemo vladi resno pomagati"
Ko govorimo o prenosu tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve ali ohranitvi tega na ministrstvu za pravosodje, je to stvar koalicijske pogodbe in dogovora vseh predsednikov strank, medtem ko sta se glede prenosa gospodarske diplomacije z ministrstva za zunanje zadeve na ministrstvo za gospodarstvo dogovorila pristojna ministra brez spremembe koalicijske pogodbe in spremembe zakona o vladi, je opozoril.

Zatrdil je, da gre za "resen premislek, kaj vlada počne pri dveh stvareh v istem zakonu na dva različna načina". V Pozitivni Sloveniji so zato prepričani, da je "resno napočil čas", da začnejo vladi "resno pomagati", in sicer s tem, da novelo zakona o vladi vložijo v ustavno presojo. Möderndorfer je še dodal, da mnenji dveh ustavnih pravnikov, ki so ju pridobili v stranki, "govorita" v smeri vložitve zakona v ustavno presojo. Tako menijo tudi v SD-ju, je zagotovil.

V Pozitivni Sloveniji in SD-ju so bili do zakona o vladi sicer kritični že od začetka, tudi zaradi združevanja resorjev in posledične ukinitve ministrstva za kulturo.

"SDS bo spoštoval odločitev sodišča"
Poslanec Jože Tanko je v imenu SDS-a sporočil, da odločitev Pozitivne Slovenije in SD-ja, da vložijo zahtevo za presojo ustavnosti, kaže, da v opoziciji dejansko govorijo eno in delajo nekaj drugega. "Vložitev ustavne presoje pomeni namreč nagajanje vladi, saj se še nikoli v slovenski parlamentarni zgodovini ni zgodilo, da bi opozicija nasprotovala organizaciji dela izvoljene vlade," je dejal.

"Obenem pa je absurdno, da opozicija vlaga zahtevo za oceno ustavnosti, potem ko je vlada opravila že tri seje, 21 dni po začetku veljave zakona in skoraj mesec dni, odkar je zakon državni zbor tudi sprejel. Sicer pa bo SDS odločitev ustavnega sodišča glede zakona o vladi spoštoval," je zagotovil Tanko.

Ustavna presoja