Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od konca avgusta do konca lanskega leta je bilo opravljenih 11.822 delovnih ur v okviru začasnega in občasnega dela, 186.874 delovnih ur pa so opravili študentje in dijaki, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj odgovoril na pisno poslansko vprašanje Andreja Rajha iz SAB-a, ki je želel izvedeti več o prizadevanjih za boljše stanje v domovih za starejše občane.

Delo je začela tudi delovna skupina za kadrovske standarde in normative v sklopu domov za starejše občane in posebnih socialnovarstvenih zavodov, ki bo pripravila predlog za spremembo kadrovskega normativa.

Na področju investicij v infrastrukturo domov je Cigler Kralj omenil že zaključeni javni razpis za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjen izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše, najpozneje do konca leta 2022 pa bo zagotovljenih skupno 29 novih enot.

V proračunu za leti 2021 in 2022 je zagotovljenih 15 milijonov evrov letno za vlaganje v domove za starejše občane, za izboljšanje bivalnega standarda v domovih pa bodo uporabili tudi sredstva iz REACT-EU.

Okužena je bila polovica stanovalcev

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič je obiskala Dom upokojencev Koper, kjer je v rdeči coni le še osem stanovalcev. Direktorica doma Neva Tomažič pa je povedala, da bodo prihodnji teden že začeli dovoljevati obiske.

Obalni dom upokojencev se je lani ves čas dobro boril proti okužbi z novim koronavirusom in zaradi spoštovanja vseh ukrepov vse do januarja ni bilo nobenega okuženega stanovalca ali zaposlenega, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V domu je 27. decembra potekalo cepljenje stanovalcev proti covidu-19 s prvim odmerkom, za katerega se je odločilo kar 80 odstotkov stanovalcev. Glede na to je bilo toliko večje presenečenje, da so 13. januarja pri eni stanovalki ugotovili okužbo. Testirali so še vse preostale stanovalce in ugotovili, da jih je okuženih skoraj polovica. Preselili so jih v rdečo cono, zaradi dobre organiziranosti pa jih je danes v njej le še osem, je povedala.

Po njenih besedah je večina od okuženih imela zelo blage simptome ali so bili celo asimptomatski in prav zato se je okužba tako hitro razširila. V domovih se po njeni oceni sicer že pozna rezultat dobre precepljenosti. Kljub temu pa je pomembno redno testiranje, je poudarila. Javnost naj verjame stroki, da se bomo tako vsi skupaj čim prej lahko vrnili v normalno življenje, je svetovala.

Po besedah direktorice doma Neve Tomažič je bilo v domu okuženih 87 stanovalcev in 39 zaposlenih. V težkem trenutku so jim na pomoč priskočili tudi zaposleni iz drugih domov, prostovoljci Rdečega križa in drugi. V rdeči coni je zdaj še osem stanovalcev, okužbo pa preboleva še devet zaposlenih, tako da so zadovoljni, da so okužbo zajezili.

Zaradi ugodnejše epidemiološke slike se bodo v prihodnjem tednu obiski v domu sprostili, česar se stanovalci in svojci po njenih besedah zelo veselijo. Stiki so namreč do zdaj potekali le prek telefonov in videoklicev.

Dvom zaposlenih o cepljenju

Do zdaj se je cepilo 47 zaposlenih ali 30 odstotkov zaposlenih. Vzrok za tako nizek delež je v začetnih dvomih o cepljenju, vendar pa se interes povečuje in na seznamu za cepljenje je že kar nekaj zaposlenih, je zagotovila.

Burja podrla šotor za testiranje

V Kopru so sicer dodatno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki ga je Mestna občina Koper zaradi povečanega zanimanja za odvzem brisov organizirala na parkirišču ob atletskem stadionu na Bonifiki, preselili na nadomestno lokacijo.

Sunki burje so namreč ponoči podrli šotor in ga poškodovali, zato bo testiranje v soboto in nedeljo potekalo na vstopni točki za covid-19 pred Zdravstvenim domom Koper na Bonifiki, so sporočili z občine.