Po Paradi ponosa je spet tekla kri. Foto: MMC RTV SLO
Po Paradi ponosa je spet tekla kri. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Ljubljanski župan je dogodke po Paradi ponosa ostro obsodil. Foto: MMC RTV SLO

Mitja Blažič iz Društva za integracijo homoseksualnosti (DIH) je dejal, da se napadi na homoseksualce ponavljajo in jih je iz leta v leto več. Po njegovih besedah oblika napadov kaže znake homofobnega nasilja, zato naj jih kot takšne začne prepoznavati tudi policija.

Blažič je pojasnil, da je bilo po sobotni Paradi ponosa napadenih pet ljudi - enega so napadli takoj po prireditvi na Tavčarjevi ulici, le malo pozneje pa so na Ilirski ulici pretepli 22-letnika. V še dveh napadih, ki sta se zgodila v bližini kluba K4, so najprej napadli enega, nato pa še dva moška, stara 35 let.

Zaradi znakov homofobnega nasilja bodo začeli zbirati podpise proti homofobiji, še pravi Blažič. Od predsednika države Danila Türka, predsednika vlade Janeza Janše in predsednika državnega zbora pa pričakujejo, da bodo nasilje in "sovražni govor" obsodili.

Janković obsoja napade
Oglasil pa se je že ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki pravi: "Ljubljana je mesto odprtih, strpnih in prijaznih ljudi. V letu medkulturnega dialoga moramo še dodatno krepiti vrednote, kot so strpnost in spoštovanje različnosti, medsebojne razlike naj nas bogatijo in ne ločujejo, pa naj bo to kultura, jezik, rasa, spolna usmerjenost ali verska pripadnost."

"Sobotne dogodke, ko so bili v središču mesta napadeni nekateri udeleženci Parade ponosa, v Mestni občini Ljubljana zavračamo, saj so v nasprotju z vrednotami, ki jih spodbujamo," je še dejal Jankovič.

Vodja društva Legebitra Simon Maljevac pa je ob tem pojasnil, da so si bili napadi podobni in da so napadalci "prežali" na homoseksualce. Poudaril je, da v omenjeno število napadov spadajo le tisti napadi, ki so bili prijavljeni, sicer pa jih je bilo po njegovih besedah še več. Kot je dodal, nevladne organizacije že dlje časa opozarjajo, da so ti napadi vse pogostejši in hujši.

Ob napadu pa so se odzvali tudi v stranki Zares. Poslanka Majda Širca pravi, da je nad napadi šokirana, saj je prireditev sprva potekala v prijetnem, solidarnem in strpnem vzdušju. Kot je poudarila, je razočarana, saj je "ob letošnji Paradi ponosa že kazalo, da smo slovenski državljani ozaveščeni in strpni do istospolnih skupin".