Ministrico za izobraževanje Simono Kustec skrbi povečevanje okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah in med dijaki srednjih šol. Foto: Račun ministrice Simone Kustec na Twitterju
Ministrico za izobraževanje Simono Kustec skrbi povečevanje okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah in med dijaki srednjih šol. Foto: Račun ministrice Simone Kustec na Twitterju

Število okuženih s koronavirusom se tako kot v celotni državi povečuje tudi na področju vzgoje in izobraževanja. Povečuje se delež okuženih zaposlenih v osnovnih šolah, ne pa tudi delež zaposlenih v vrtcih in srednjih šolah. Zelo se povečuje delež okuženih med srednješolci, ne pa tudi delež med osnovnošolci in otroki v vrtcu, ki ostaja "relativno nizek in stabilen". "Tako imamo zelo pestro sliko stanja, ki nima skupnega imenovalca," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Delež okuženih na področju vzgoje in izobraževanja je 0,06-odstoten, posledično je v karanteni 0,9 odstotka zaposlenih in otrok.

Če bi se stanje z okužbami zelo poslabšalo in bi bilo treba stopnjevati ukrepe, bi bilo treba najprej zapirati srednje šole in fakultete. "Iskreno upam, da vzdržimo do počitnic in da vsi skupaj damo vse od sebe. Bolje je, da ostanemo kakšen dan doma, kot da tvegamo, da bi se okužili ali prenašati bolezen," je dejala.

Sorodna novica Zasebna druženja še vedno največji vir prenosov okužb. Opozorila pred 1. novembrom.

Da šole predstavljajo delež med pozitivnimi vsak dan, je potrdila tudi vodja vladne strokovne ekipe za covid-19 Bojana Beović. Težava je tudi javni potniški promet in ljudje, ki ne nosijo mask v skladu s priporočili in ukrepi.

Sviz želi sredstva za zaščitne maske tudi za šolajoče

Ministrica Kustec se je danes srečala s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in jih prosila, naj zaposlene po svojih kanalih pozovejo, naj na delo hodijo le, če so zdravi.

V Svizu pa si želijo, da ministrstvo prioritetno pristopi k reševanju kadrovskih težav v vzgoji in izobraževanju, ki nastajajo, ker sta tehnični in strokovni kader v karanteni ali na bolniškem dopustu. Opozarjajo predvsem na preobremenjenost računalničarjev in zaposlenih, ki imajo različne kronične bolezni.

Prav tako želijo, da državni zbor v peti protikoronski sveženj vključi določbo, po kateri bi država zagotovila sredstva za zaščitne maske tudi za učence, dijake in študente. Dogovor o tem je bil med socialnimi partnerji že dosežen, a ga je vlada enostransko umaknila iz zakona, je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.