Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko bodo v matičnem oddelku, od ponedeljka tako po odločitvi vlade nošnja mask ne bo več obvezna. Prav tako maska ne bo več obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in njihove pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki, za učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole (pri opravljanju neposrednega dela z učenci) in za tiste, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol morajo masko še naprej uporabljati, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj 2 metra medosebne razdalje, je na dopisni seji še odločila vlada.

Višjim in visokošolskim učiteljem pa mask ne bo treba uporabljati, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala. Prav tako maska ni več obvezna za osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo, še piše v odloku, ki začne veljati dan po objavi v uradnem listu.

Na prvi dan oktobra je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje aktivno okuženih 24 srednješolcev, 40 osnovnošolcev in štirje vrtčevski otroci. Foto: EPA
Na prvi dan oktobra je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje aktivno okuženih 24 srednješolcev, 40 osnovnošolcev in štirje vrtčevski otroci. Foto: EPA

Upadanje števila okužb v šolah in vrtcih

Število okužb med vrtčevskimi otroki, šolarji in zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju v zadnjem tednu v primerjavi s sredino septembra medtem rahlo upada. Največ, 176 okuženih, so ugotovili 17. septembra, na prvi dan oktobra pa jih je bilo 136. Po prvem mesecu pouka podatki kažejo, da je trenutno z novim koronavirusom okuženih 0,03 odstotka vseh otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v karanteni pa jih je 0,36 odstotka, so navedli na ministrstvu. Podatke črpajo iz aplikacije za zbiranje podatkov o potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki so jo vzpostavili v preteklem mesecu. Glede na razmeroma ugodne epidemiološke podatke se bodo tako vsi učenci in dijaki še naprej izobraževali v šolah oziroma v zavodih, torej po modelu B.

Sorodna novica Največ okužb do zdaj, v večstanovanjskih stavbah obvezni razkužilniki za roke

Podatki za september, ki jih je objavilo ministrstvo, kažejo, da so v preteklem mesecu največ okužb v enem dnevu med otroki in zaposlenimi skupaj zaznali 16. in 28. septembra, in sicer po 20 novih okužb. Število novopotrjenih okužb med učenci osnovnih šol upada od 25. septembra, ko so jih potrdili sedem. Na prvi oktobrski dan so na novo potrdili eno okužbo pri osnovnošolcu. V srednjih šolah pa so največ novih okužb na en dan doslej potrdili v ponedeljek, in sicer šest. Sporadične pa so bile okužbe otrok v predšolski vzgoji. Nazadnje so eno okužbo potrdili v sredo.

Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju so največ okužb na en dan, in sicer deset, potrdili 7. septembra, šlo je za okužbe med zaposlenimi v osnovnih šolah. Zadnji dan septembra so potrdili dve okužbi med zaposlenimi v osnovnih šolah in tri med zaposlenimi v srednjih šolah. Na prvi oktobrski dan pa novih okužb niso ugotovili.

Največ okužb na osnovnih šolah

V četrtek je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje aktivno okuženih 24 srednješolcev, 40 osnovnošolcev in štirje vrtčevski otroci. Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju je bilo na prvi oktobrski dan aktivno okuženih 16 srednješolskih učiteljev, 39 osnovnošolskih učiteljev in 12 zaposlenih v predšolski vzgoji.

Na prvi oktobrski dan je bilo v osnovnih šolah v karanteni 20 oddelkov, v srednjih šolah pa 16 oddelkov. Foto: BoBo
Na prvi oktobrski dan je bilo v osnovnih šolah v karanteni 20 oddelkov, v srednjih šolah pa 16 oddelkov. Foto: BoBo

Podatki o številu oddelkov, ki jim je bila odrejena karantena, kažejo, da je bilo septembra v karanteni največ oddelkov osnovnih šol. Največ, kar 60, jih je bilo v karanteni 17. septembra, dan prej in dan pozneje pa 58. V srednjih šolah je bilo največ oddelkov v karanteni 18. septembra, in sicer 47, od tedaj pa število srednješolskih oddelkov v karanteni upada. Na prvi oktobrski dan je bilo v osnovnih šolah v karanteni 20 oddelkov, v srednjih šolah pa 16 oddelkov.

V karanteni manj razredov kot sredi septembra

Število oddelkov v karanteni sicer pada vse od 17. septembra, še kažejo podatki ministrstva. Največ karanten za razrede so odredili 21. septembra, in sicer 16 razredom osnovnih šol. Na prvi oktobrski dan je bila karantena odrejena enemu osnovnošolskemu razredu. V srednjih šolah pa so največ karanten v enem dnevu odredili 11. septembra, in sicer 11 razredom.

Od sredine septembra upada tudi število šol in zavodov, v katerih pouk poteka na daljavo, kažejo podatki, ki jih je objavilo ministrstvo. Največ, in sicer 32, jih je bilo 19. septembra. V četrtek, na prvi oktobrski dan, je pouk na daljavo potekal v 15 osnovnih šolah in 12 srednjih šolah.

V Sloveniji je bilo po podatkih ministrstva 1. septembra 190.990 otrok vključenih v osnovno šolo in 73.900 dijakov. V državi deluje 455 matičnih osnovnih šol in 316 podružničnih šol, poleg teh pa tudi 114 srednjih šol, so še navedli na ministrstvu.