Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) predsednika vlade Janeza Janšo pozivajo, naj "preneha s podtikanji, da sindikat nasprotuje nošenju mask v vrtcih in šolah". Kot so spomnili v sporočilu za javnost, Sviz nikoli ni nasprotoval zaščitnim maskam, je pa ob zadnji zaostritvi nošenja mask med pedagoškimi urami opozoril na težavnost doseganja izobraževalnih ciljev, denimo pri poučevanju tujih jezikov.

Skupaj z ravnateljicami in ravnatelji vrtcev ter številnimi starši je sindikat jasno povedal tudi, da socializacijski in pedagoški proces v oddelkih vrtcev v samem temelju ni mogoč, če vzgojiteljice in vzgojitelji ter pomočnice in pomočniki nosijo maske. Vlada je, ko je spomnil Sviz v sporočilu za javnost, splošni kritiki prisluhnila in s spremembo odloka ukrep tudi odpravila.

V Svizu so prepričani, da je za zaščito pred prekinjanjem in ustavljanjem vzgojno-izobraževalnega procesa nujna kadrovska okrepitev šol in vrtcev. Foto: Reuters
V Svizu so prepričani, da je za zaščito pred prekinjanjem in ustavljanjem vzgojno-izobraževalnega procesa nujna kadrovska okrepitev šol in vrtcev. Foto: Reuters

Prav tako si je Sviz prek Konfederacije sindikatov javnega sektorja v pogajanjih o predlogu petega svežnja ukrepov za odpravo posledic covida-19 ob podpori vseh sindikalnih central in delodajalskih organizacij prizadeval, da se v predlog petega protikoronskega zakona zapiše določbo, da se iz proračuna zagotovi nakup zaščitnih mask za vse udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa. V pogajanjih so poudarili, da postaja strošek nakupa mask še zlasti za socialno šibke družine vse zahtevnejši in obremenjujoč izdatek.

Državo še pozivajo, da zagotovi dodatne zaposlitve, vključno z razpisom za pripravniška mesta, s katerimi bo mogoče razbremeniti vse bolj utrujeno in preobremenjeno osebje v vrtcih in šolah. "Le z dodatnimi zaposlitvami lahko prehitimo ta trenutek največjo nevarnost, da bi se zaradi vse več bolniških odsotnosti in večanja števila odrejenih karanten začel vzgojno-izobraževalni proces prekinjati in ustavljati," so prepričani v sindikatu. Na pogajanjih o petem protikoronskem zakonu je sindikat zato vztrajal pri zahtevi, da mora država zaposlenim zagotoviti brezplačno cepljenje proti gripi, kar bo po njihovi oceni gotovo prispevalo k ohranjanju približno normalnega delovanja šol in vrtcev.

Vlada je predlog petega protikoronskega zakona potrdila v preteklo sredo, a ga še ni poslala v DZ. Predlog zakona podaljšuje nekatere obstoječe protikrizne ukrepe in uvaja nove. Med ključnimi so podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo vsaj do konca leta, mesečni temeljni dohodek za samozaposlene in ukrepi za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.