Seja je bila sklicana na podlagi do Andreja Horvata kritičnih člankov v medijih. Foto: MMC RTV SLO
Seja je bila sklicana na podlagi do Andreja Horvata kritičnih člankov v medijih. Foto: MMC RTV SLO

Članki v Večeru so tisti, ki me pribijejo na križ in ljudje temu verjamejo.

Andrej Horvat
Razvojna pisarna v pomurju
Minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš ter Andrej Horvat v Pomurju. Foto: Boris Cipot

600.000 evrov za promocijo Pomurja je denar, vržen v blato. Dokler poslovno okolje ni prijazno, se lahko mečemo na glavo.

Radovan Žerjav, SLS


Sejo odbora je sklicala poslanska skupina SDS-a - na podlagi člankov v Večeru. Iz teh izhaja, da naj bi državni sekretar Andrej Horvat zlorabil položaj vodje Projektne pisarne vlade v Pomurski regiji z vračanjem domnevnih uslug določenemu podjetju na javnem razpisu.
Po mnenju zakonodajne službe odbor sploh ni pristojen za nadzor in preiskovanje domnevno koruptivnih dejanj posameznih funkcionarjev, a so poslanci o tem vseeno razpravljali. Odbor pa je končno sklenil, da bo finančno ministrstvo zaprosil za poročilo o vseh javnih razpisih in naročilih v okviru zakona o razvojni podpori Pomurski regiji.
Poslanec Marijan Pojbič je v imenu predlagatelja od sekretarja želel odgovor, ali so navedbe v članku resnične ali lažne. Po njegovem mnenju je indicev več kot dovolj za sum koruptivnega ravnanja, zato je njegova dolžnost kot poslanca, da o tem spregovori - zanimalo ga je tudi, ali je res datoteka z razpisno dokumentacijo nastala na Horvatovem računalniku.

Horvat se je prijavil protikorupcijski komisiji

Sekretar je pojasnil, da je z razlogom dobil nalogo voditi razvojne projekte v Pomurju, saj ima s tega področja obširne mednarodne izkušnje in doktorat iz razvojne politike. Pojasnil je tudi, da je njegova vloga do same točke izvedbe razpisa zelo proaktivna, zato je jasno datoteka z razpisnimi pogoji lahko prišla z njegovega računalnika. Od tam naprej - pri izbiri in izvedbi razpisa - pa je bila njegova vloga nična. Takšno ureditev so sami načrtovali ravno za čim večjo transparentnost, je dodal Horvat.

"Članki v Večeru so tisti, ki me pribijajo na križ, in ljudje temu verjamejo," je ogorčen. Zaveda pa se, da mora madež oprati sam, zato je samega sebe prijavil protikorupcijski komisiji, ki bo zadevo raziskala. Če bodo našli nepravilnosti, pa bo treba poiskati sistemsko napako, saj je po njegovih besedah vse opravil v skladu z zakonskimi in podzakonskimi akti. "Zaradi izpostavljenosti in ker želimo v Pomurju doseči spremembe, je prišlo do tega, to sem tudi pričakoval, saj ljudje ne želijo sprememb," je sklenil Horvat.

Požgan: Vse je preverljivo
Klaus Dieter Požgan iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je pojasnil, da so bile za vse razpise imenovane strokovne komisije, kjer je bilo potrebno, pa še dodatne strokovne komisije za ocenjevane in pregled naročila. Horvat ni bil član nobene izmed teh komisij, je bilo pa prav in dobro, da je sodeloval pri pripravi razpisov, meni Požgan, saj je Horvat sam napisal razvojni program Pomurje 2015 in je lahko sam najbolje vsebino programa prelil v naročila. Razpisna dokumentacija je shranjena in vedno na razpolago za pregled, je dodal.

Članki v Večeru so tisti, ki me pribijejo na križ in ljudje temu verjamejo.

Andrej Horvat

600.000 evrov za promocijo Pomurja je denar, vržen v blato. Dokler poslovno okolje ni prijazno, se lahko mečemo na glavo.

Radovan Žerjav, SLS