Od Rojca je vodenje onkologije prevzela prejšnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Od Rojca je vodenje onkologije prevzela prejšnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Onokološki arhivi, prispevek Jasne K. Vreg

To sta v torek ob ogledu Onkološkega inštituta ugotovili informacijska pooblaščenka in državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov. Vršilka dolžnosti direktorja Onkološkega inštituta Ana Žličar, ki je Rojca zamenjala, saj je ta odstopil, dogodek obžaluje in se je v imenu Onkološkega inštituta profesorici Aueresperg, ki je za arhiv skrbela, že opravičila za nastalo škodo.

V inšpekcijskem nadzoru, v katrem je sodelovala tudi upokojena Marija Auersperg, so ugotovili, da je bil pretežni del dokumentacije skupnih raziskav Auerspergove in njenih sodelavcev uničen v postopku praznjenja stavbe A.

Gre za pomembno gradivo, v katerem se hranijo podatki o raziskavah in postopkih zdravljenja, ki bi lahko koristili tudi pri zdravljenju rakavih obolenj v prihodnosti.

Žličarjeva pojasnjuje, da je bila odstranitev dokumentacije naročeno, to pa naj bi storil nekdanji direktor. Zaenkrat še nima dovolj podatkov, da bi ukrepala oziroma sprožila postopke. Pojasnjuje, da gre za področje, za katero je odgovoren strokovni direktor OI Janez Žgajnar. Po počitnicah se namerava sestati z njim, Auerspergovo in pomočnikom za raziskovalno delo Srdjanom Novakovićem, potem pa se bo odločila o nadaljnjih postopkih.

Onokološki arhivi, prispevek Jasne K. Vreg