Na spletni strani so medtem ravno danes objavili zapis o tem, da so s
Na spletni strani so medtem ravno danes objavili zapis o tem, da so s "presenečenjem in veseljem" sprejeli novico, da jim je ministrstvo za delo dodelilo sredstva za programe za ranljive skupine. Foto: Zajem zaslona

V LMŠ-ju, SD-ju, Levici in SAB-u zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za delo, na kateri bi obravnavali sofinanciranje projektov ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za pomoč najranljivejšim skupinam zaradi epidemije covida-19, še zlasti projektov Zavoda Iskreni, ki je po njihovi oceni sporno.

Ministrstvo je javni razpis objavilo lani poleti, njegov namen pa je bil podpreti projekte, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za obravnavo in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije, so v opoziciji navedli v zahtevi za nujno sejo.

Na razpisu so izbrali tudi Zavod Iskreni, Zavod za kulturo življenja, ki je po besedah vlagateljev zahteve za nujno sejo zavod, ki je "ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan s stranko NSi". Minister Cigler Kralj je njegov soustanovitelj, danes pa v njem deluje kot prostovoljec, z ženo vodita tudi enega od plačljivih zavodovih programov e-priprave na zakon, so zapisali.

Zavod je po njihovih besedah glede na objave spletnega portala Necenzurirano.si največ proračunskega denarja prejel prav v času desnosredinskih vlad, katerih članica je bila tudi stranka NSi.

Cigler Kralj o 130.000 evrih za Zavod Iskreni: Zaupam komisiji, da je delo opravila strokovno

Ali je poslanstvo zavoda skladno s ciljem javnega razpisa?

Kot ocenjujejo, se postavlja tudi vprašanje, ali je poslanstvo in delovanje zavoda skladno s ciljem javnega razpisa, ki je boj proti revščini in kakršni koli diskriminaciji.

Zavod namreč nasprotuje splavu in promovira vsebine, ki spodbujajo diskriminacijo.

V času epidemije je poleg tega smiselno po njihovem mnenju razmisliti tudi o tem, ali je prav, da ministrstvo nameni sredstva zavodu, ki spodbuja gibanje proti cepljenju. Tudi s tega vidika je podelitev sredstev zavodu vprašljiva, so navedli.

Odbor naj po njihovem predlogu s sklepom pozove ministrstvo, da pošlje DZ-ju dokumentacijo, na podlagi katere je bil na javnem razpisu izbran omenjeni zavod, in razloge za tako odločitev. Komisiji za preprečevanje korupcije pa naj predlaga, da preuči morebitne sume korupcijskih tveganj, povezanih z ministrovo osebno vpletenostjo v javni razpis za omenjeno sofinanciranje projektov.

"V Sloveniji samoumevno, da denar dobijo le levičarske organizacije"

"Medijski vihar je posledica dejstva, da je v Sloveniji povsem samoumevno, da javni denar za izvajanje programov na socialnem področju lahko dobijo le levičarske nevladne organizacije, redke izjeme pa so morda kakšne dobrodelne konservativne organizacije za ustvarjanje vtisa pluralnosti. Bog ne daj, da bi kakšen družbeno koristen projekt, tudi s podporo javnega denarja, poleg njih izvajala še kakšna organizacija z drugačnim pristopom in vrednotami, še posebej ne krščanska oziroma katoliška. V to so, tudi iz političnih razlogov, potegnili morda zanje preveč uspešnega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja," pa se je v zapisu, objavljenem na spletni strani iskreni.net, na medijska poročanja zadnjih dni odzval direktor zavoda Igor Vovk.

Zavodu Iskreni tudi donacija družbe HSE

Po poročanju spletnega Večera pa je Zavod Iskreni prejel tudi donacijo državne družbe HSE. Dogovor o donaciji je bil sklenjen v drugi polovici lanskega decembra, hkrati pa se je družba odločila, da na novo ovrednoti pristop k sponzorstvom in donacijam. V okviru tega so začasno ustavili realizacijo sponzorskih pogodb z Olimpijskim komitejem Slovenije in Odbojkarsko zvezo Slovenije.

Cigler Kralj: Vse je ves čas potekalo popolnoma transparentno

Minister Cigler Kraj pa je danes pojasnil, da se je še pred nastopom ministrske funkcije izločil iz vseh organov zavoda, tako da na njegovo delovanje nima nikakršnega vpliva.

O vlogah je po njegovih besedah odločala razpisna komisija, razpisna dokumentacija pa je jasno določila pogoje, ki so še danes objavljeni na vladnih spletnih straneh. "Vse je ves čas potekalo popolnoma transparentno," je zatrdil. Ob tem je poudaril, da je tako na zavodu kot na ministrstvu izločen iz vseh postopkov, ki bi bili lahko potencialno konfliktni.

Njegova pripadnost zavodu pa temelji na prostovoljnem delu, od katerega nima finančne koristi. Tako skupaj z ženo že več kot 15 let sodelujeta v preventivnih in izobraževalnih programih zavoda, saj je preventiva na področju dobrih odnosov zelo pomembna, sploh v tem času, je povedal.

Poudaril je, da je vseh 17 izbranih organizacij dobilo toliko sredstev, za kolikor so zaprosile. "Torej so same ovrednotile svoje programe. Tako jim je bilo skupaj podeljenih skoraj dva milijona evrov. Med prejemniki so tudi Zveza prijateljev mladine, SOS telefon, Karitas, Rdeči križ, Kralji ulice, Slovenska filantropija in drugi," je naštel.