Občinam se ob ustanavljanju pokrajin ne bo odvzemalo pristojnosti, zagotavlja Žagar. Foto: RTV SLO
Občinam se ob ustanavljanju pokrajin ne bo odvzemalo pristojnosti, zagotavlja Žagar. Foto: RTV SLO
Žagar in Presečnik zatrjujeta, da je SLS zavezan uvedbi pokrajinn in skladnemu razvoju države. Foto: RTV SLO

V 60-dnevnem roku, ki ga je postavila vladna služba za lokalno samoupravo, je na njen naslov prispelo 159 mnenj. Pripombe občin se po večini nanašajo na imena, sedeže in število pokrajin. Razlogi za nasprotovanje predlogu preostalih 14% občin naj bi bila nedodelana krajinska zakonodaja in bojazen, da bi ustanovitev pokrajin povzročila še večjo razliko pri razvoju posameznih regij.

Kaj predlagajo občinski sveti?

SLS: Ne več kot 14 pokrajin
SLS podpira vladne načrte pri uvajanju pokrajin, njihovo število mora biti politično realno, sedeži pokrajin pa predmet konsenza.SLS podpira vladne načrte pri uvajanju pokrajin, njihovo število mora biti politično realno, sedeži pokrajin pa predmet konsenza.

Občine morajo ostati temeljne ustanove lokalne samouprave, pokrajine pa bodo vsekakor nadgradnja prve stopnje lokalne samouprave, sta na konferenci za novinarje še sporočila vodja poslancev vladne stranke Jakob Presečnik in minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. SLS podpira načelno dogovorjeno število pokrajin (14), ki pa ga ne bi bilo smiselno preseči, poudarja Presečnik.

Osnovni namen ustanovitve pokrajin je po mnenju ministra Žagarja pospešiti skladen regionalni razvoj, osnovna ideja pa je selitev pristojnosti, tudi s finančnimi viri »navzdol«.

Ob tem poudarja, da je potrditev pokrajinske zakonodaje ključnega pomena za izvedbo in realizacijo celotnega projekta, prelaganje omenjenega projekta v naslednji mandat pa po njegovem mnenju ne bi bilo koristno za razvoj države. Dodal je, da bodo pristojne službe upoštevale vsa stališča, ki so jih posredovali občinski sveti slovenskih občin, prav tako tudi mnenja glede sedežev in števila pokrajin.

Pomiritev?
Svet vladnega NSi-ja se je sicer pred časom zavzel za ustanovitev šestih pokrajin. Premier Janša je pred dnevi povedal, da je 14 realno število pokrajin, predlog pa koalicijsko usklajen. Spodnja meja ne more biti dosti nižja, meni. Po besedah predsednika vlade bi bilo tako korektno, da tisti, ki dajejo pobude, povedo, katere izmed pokrajin ne bi imeli. Na premierjeve besede se je NSi odzval in potrdil, da so pripravljeni podpreti vladni predlog 14 pokrajin. Kljub temu pa si v stranki želijo, da "se napravi več pokrajinskih modelov in izračun, koliko bi posamezne pokrajine stale ter kakšne koristi bi od njih imeli", saj jih skrbi, da bi tako veliko število pokrajin povzročilo preveliko javno porabo.