Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Osumljeni 67-letnik je sorodnikom leta lagal, da je njegova 97-letna mama še živa, in jim preprečeval stike z njo, a ti so šele po devetih letih prijavili policiji, da jo pogrešajo. Rolete v njenem stanovanju, so bile že dolgo delno zastrte, starejše gospe kar naenkrat nismo več videvali, pripovedujejo sosedje, ki naj bi jim njen sin zatrjeval, da je v domu.

"Ni opravičila za to, da nobeden – niti sorodniki, socialna služba, osebni zdravnik – nihče, kaj šele sosedje, ni zaznal, da je tukaj nekaj zelo narobe," pravi Biserka Marolt Meden, predsednica Društva Srebrna nit.

V ljubljanskem centru za socialno delo pokojne ne poznajo, saj jih nikoli ni zaprosila za nobeno pomoč, nikoli ji tudi niso postavili skrbnika. V tem primeru bi jim ta namreč moral enkrat ne leto poročati, kako skrbi za njo, seznaniti bi jih moral tudi z njenim premoženjskim stanjem. Socialna delavka pa bi jo morala obiskati vsaj enkrat na leto.

"Na našem ministrstvu se bodo sprožili ustrezni postopki, to je eno opozorilo za nas, da skušamo tudi na tem področju preprečiti, da bi se take zadeve zgodile oz. dogajale tudi vnaprej," je dejala Mateja Ribič, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Bi morali alarmi zazvoniti na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer so izplačevali pokojnino več let mrtvi ženski? Na zavodu pravijo, da ne – pokojnino so ji namreč nakazovali neposredno na njen bančni račun. Ali je bil zanj kdo pooblaščen in ali so sredstva še na njem, pa ve le banka. So pa takoj ustavili izplačilo pokojnine, ko bodo izvedeli, kdaj točno je umrla, pa bodo zahtevali povračilo vseh neupravičeno izplačanih zneskov.

Iz združenja bank so nam sporočili, da banke nimajo sistemske povezave do uradnih evidenc, prek katerih bi lahko prejemale ali preverjale informacije o podatkih o smrti svojih strank.

Zakaj ni nihče ničesar posumil?