Pogovor Kirna v State Departmentu naj bi se zgodil na ameriško pobudo. Foto: MZZ
Pogovor Kirna v State Departmentu naj bi se zgodil na ameriško pobudo. Foto: MZZ

Kirn je z Mario Jovanovich govoril tudi o okoliščinah, v katerih so bile podane izjave ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija in odziv slovenskih predstavnikov. Strinjala sta se, da je potrebno retoriko vrniti v diplomatske okvire in da nedavne izjave ne bodo imele vpliva na diplomatske odnose med državama, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

State Department je posvetovanja slovenskega veleposlanika v Washingtonu pospremil s komentarjem, da je šlo za del normalnega in rednega procesa pogovorov o tekočih zadevah. Pogovor naj bi bil prijazen, korekten, vljuden, v nobenem primeru pa ni šlo za "navijanje ušes", je za Odmeve TV Slovenija poročal Edvard Žitnik.

MZZ vesel pogovora
ZDA so v minulih tednih registrirale določene dogodke v Sloveniji, zelo verjetno je bil s tem mišljen govor predsednika borčevske organizacije Janeza Stanovnika v Dražgošah, prav tako pa je tudi Slovenija registrirala medijsko dejavnost ameriškega veleposlanika, ki se dogaja v za Slovenijo občutljivem povolilnem času, je še poročal Žitnik.

MZZ je potrdil, da je bil Kirn povabljen na pogovor na ameriško zunanje ministrstvo v okviru rednega dialoga. Dodali so, da jih veseli, da bo prišlo do tega pogovora, ki je v obojestransko korist in priložnost, da se razčistijo stališča na način, ki je običajen med prijateljskima državama.

"Veleposlanik ni vključen v koalicijska pogajanja"
Mussomeli je v minulih dneh poskrbel za nemalo razburjenja, ker naj bi se po poročanju nekaterih medijev ponujal za posrednika v pogajanjih za sestavo vladne koalicije v Sloveniji. Veleposlanik je zatrdil, da so bile njegove besede narobe razumljene. State Department pa je v soboto zagotovil, da se veleposlanik v okviru svojih diplomatskih dolžnosti redno srečuje s političnimi strankami, da pa "ni vključen v koalicijska pogajanja".

"Slovenska demokracija je v zadnjih letih zelo napredovala. ZDA podpirajo prizadevanja Slovenije za utrditev demokratičnega sistema. Naš veleposlanik se med izvajanjem svojih diplomatskih nalog redno srečuje s predstavniki političnih strank v Sloveniji. Ne vpleta pa se v koalicijska pogajanja oziroma ni noben posrednik," je neimenovani predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je za STA ponovil stališče Washingtona.