Da je kriva hrvaška stran, meni 48,9 odstotkov vprašanih, 43 odstotkov pa obtožuje slovensko stran. Foto: EPA
Da je kriva hrvaška stran, meni 48,9 odstotkov vprašanih, 43 odstotkov pa obtožuje slovensko stran. Foto: EPA

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za časopisno hišo Dnevnik izvedla agencija Ninamedia, je glede krivde za afero, ki so jo sprožili hrvaški mediji z objavo posnetkov pogovorov med takratno slovensko agentko Simono Drenik in slovenskim sodnikom na arbitražnem sodišču Jernejem Sekolcem, pokazala različno mnenje v javnosti. Izprašanih je bilo 350 anketirancev.

Večina, in sicer 48,9 odstotka vprašanih, za afero krivi hrvaško stran, ker je prisluškovala in razkrivala prisluhe. Da je bolj kriva slovenska stran, ker ni spoštovala pravil arbitraže oziroma ni upoštevala varnostnih pravil pri komuniciranju med agentko in sodnikom, pa jih meni 43 odstotkov.

91,7 odstotka vprašanih za nadaljevanje arbitraže
Pri vprašanju, ali bo afera Sloveniji z vidika mednarodnega ugleda škodila, je 49,8 odstotka vprašanih anketirancev presodilo, da bo afera škodljiva, 43,6 odstotka pa jih je menilo, da škode ne bo.

Kljub aferi in ohlajevanju odnosov med slovensko in hrvaško politiko pa so anketiranci z veliko večino podprli nadaljevanje arbitražnega postopka. Da je nadaljevanje arbitraže edina mogoča rešitev, je dejalo kar 91,7 odstotka vprašanih, proti pa jih je bilo le 5,4 odstotka. Pri časopisu Dnevnik sklepajo, da se velika večina anketirancev za nadaljevanje dela arbitražnega sodišča kljub napovedi Hrvaške, da enostransko izstopa iz postopka, zavzema zato, ker so prisluhi razkrili, da bi po razsodbi večina Piranskega zaliva pripadla Sloveniji.