Razmere v Sloveniji še niso dovolj napredne in sodobne, da bi strokovna ženska z odmevno mednarodno kariero in ugledom prejela podporo, meni Verica Trstenjak. Foto: BoBo
Razmere v Sloveniji še niso dovolj napredne in sodobne, da bi strokovna ženska z odmevno mednarodno kariero in ugledom prejela podporo, meni Verica Trstenjak. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je poslancem sicer predlagal, naj na položaj izvolijo ali dosedanjega slovenskega predstavnika Marka Ilešiča ali Verico Trstenjak, Pahorjev predlog pa je podprla tudi mandatno-volilna komisija DZ-ja.

Kot je Verica Trstenjak sporočila v pismu, je kandidaturo umaknila, ker "razmere v Sloveniji še niso dovolj napredne in sodobne, da bi večina pristojnih organov, čeprav gre za dva strokovna kandidata, podprla strokovno osebo z odmevno mednarodno kariero in ugledom, žensko in dajala prednost mladosti".

Kot je še zapisala, je "vesela, da je to vedela ceniti tujina, kjer znanje predajam ne le tujim študentom, tujim uradnikom in vladnim službam, pa tudi drugim pravnikom, od sodnikov do odvetnikov".

Bogata kariera
Verica Trstenjak je profesorica za evropsko pravo na pravni fakulteti dunajske univerze, zunanja članica na Institutu Maxa Plancka v Luxembourgu za mednarodno, evropsko in regulatorno upravno pravo in nadomestna sodnica na sodišču za uslužbence EU-ja v Luksemburgu.

Sodnika Sodišča EU-ja izvoli DZ, in sicer na predlog predsednika republike po predhodnem mnenju vlade in Sodnega sveta. Glasovanje na seji DZ-ja je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje večino glasov vseh poslancev.

Sodišče Evropskih skupnosti je bilo ustanovljeno leta 1951, skrbi pa za pravilno razlago in izvajanje evropske zakonodaje in je zadnji razsodnik v sporih, ki izhajajo iz primarne zakonodaje, torej pogodb.