Vodstvo UKC-ja obžaluje odstop predstojnika travmatologije. Foto: BoBo
Vodstvo UKC-ja obžaluje odstop predstojnika travmatologije. Foto: BoBo
Predstojnik travmatologije odstopil
Kdo bo plačal za slabo poslovanje zavodov?

Predstojnik oddelka za travmatologijo ljubljanskega kliničnega centra je v izjavi za javnost razložil, da si želi, da bi imeli predstojniki več pristojnosti pri gospodarjenju s financami in kadri ter da je to eden izmed razlogov za odstop.

Poleg premajhnih pristojnosti je po Veselkovih besedah problematična tudi organizacija dela na urgenci, ki so jo reševali tudi z mladimi zdravniki.

"Birokratizacija je del problema. Gre predvsem za to, da so postopki, ki so potrebni za to, da organiziramo delo, da pridobimo kadre, postali dolgotrajni in neučinkoviti," je povedal Veselko in dodal, da je ta problem sicer prisoten že ves čas, z zakonom za uravnoteženje javnih financ pa se je še nekoliko zapletlo.

Veselkov odstop je presenetljiv
Strokovni direktor kirurške klinike UKC-ja Alojz Pleskovič je v izjavi povedal, da je bil presenečen zaradi odstopa Veselka, saj sta vedno korektno sodelovala. Poudaril je, da delo kljub odstopu poteka normalno. Veselka pa je prosil, naj razmisli o svoji potezi, ter mu povedal, da je še naprej dobrodošel, če si premisli.

Pleskovič je tudi povedal, da se strinja, da bi morali imeti predstojniki oddelkov več pristojnosti, in dodal, da si jih več želi tudi sam, saj brez njih nima vzvodov za ukrepanje ob težavah.

Vrhunec obžaluje Veselkov odstop
Generalni direktor UKC-ja Simon Vrhunec Veselkov odstop obžaluje, saj meni, da je svoje delo opravljal dobro. Veselko je za odstop navedel osebne razloge in nemoč zaradi razhajanj med pristojnostmi, ki jih ima kot predstojnik, in odgovornostjo, ki jo čuti do oddelka in do dela z bolniki, so sporočili iz UKC-ja.

Veselko še največ leto dni ostaja vršilec dolžnosti vodje travmatologije, so še dodali v UKC-ju.

Minister za zdravje meni, da ni vsak primeren za vodstveno delo
Minister Tomaž Gantar je o odstopu predstojnika Kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana Matjaža Veselka povedal, da mu je žal za vsakega, ki odstopi. Dejal je, da je zdravniško delo odgovorno in zahtevno, vodstveno delo pa prinaša dodatne obremenitve. "In ni vsak za to primeren, niti ni vsak sposoben prenašati takšnih obremenitev," meni Gantar.

Minister za zdravje je v izjavi za javnost tudi povedal, da se je sestal s strokovnim direktorjem kirurške klinike UKC Pleskovičem, ki ga je seznanil, da je Veselko odstopil iz osebnih razlogov.

Gantarja ob tem preseneča, da bo Veselko kljub temu klinični oddelek kot vršilec dolžnosti vodil še najdlje eno leto. Hkrati je Pleskoviča prosil, da pripravi podatke o obremenitvi zdravnikov v okviru dela, ki ga vodi Veselko.

Minister za zdravje je tudi povedal, da se ne strinja z očitki Veselka, da bi zaradi zakona za uravnoteženje javnih financ prišlo do zapletenega postopka sprejemanja mladih oziroma sobnih zdravnikov.

"Mi smo od sprejema zakona podpisali soglasje za sprejem 58 zdravnikov, trenutno imam na mizi samo enega sobnega zdravnika, ki je nerešen od začetka tega meseca, vse ostale imamo rešene," je povedal Gantar in poudaril, da sprejemanje mladih zdravnikov na oddelek ni pravi način reševanja problema.

Predstojnik travmatologije odstopil
Kdo bo plačal za slabo poslovanje zavodov?