Nov razred vinjet naj bi bil dvakrat dražji

Po vladni uredbi - prejšnji teden jo je predstavil minister za infrastrukturo Samo Omerzel - bo namreč treba kupiti posebno vinjeto za vozila, ki so nad prvo osjo višja od 130 centimetrov ter s prikolico ali brez niso težja od treh ton in pol.

Preprosto povedano: ni pomembno, ali je vaše vozilo kombi ali ne, pomembna je le njegova višina nad prednjo osjo. Ker proizvajalci vozil tega ne navajajo, boste pred nakupom vinjete morali vzeti v roke meter in sami izmeriti, kakšno bo treba kupiti. A pri nekaterih avtomobilih višine nad osjo ni preprosto oceniti.

Višino vozil nad osjo bodo preverjali tudi Darsovi nadzorniki. Kako, na Darsu še razmišljajo. Prav gotovo pa bo nova pravila težko raztolmačiti predvsem tujcem.

Na AMZS-ju so tako že povedali, da bi bilo veliko preprosteje vinjetne razrede razvrstiti glede na težo vozila, kar bi lahko nadzorniki zelo preprosto preverili v prometnem dovoljenju.


NSi za znižanje cen vinjet za kombinirana vozila za družine z več otroki
Odzvali so se tudi v stranki NSi, kjer opozarjajo, da vlada z uvedbo nove vinjete za kombinirana vozila nalaga dodatno finančno breme številčnejšim družinam, ki ta vozila potrebujejo za prevoz otrok, pa tudi družinam z otroki s posebnimi potrebami oz. družinskimi člani, ki so gibalno ovirani.

Vlado zato pozivajo, naj ukrepa v dobro teh družin in zanje ceno vinjet za kombinirana vozila, ki jih imajo družine za osebno uporabo, izenači s ceno vinjet osebnih vozil.