V redakciji informativnega programa TV Slovenija je vedno živahno. Foto: RTV Slovenija
V redakciji informativnega programa TV Slovenija je vedno živahno. Foto: RTV Slovenija
16.000 Dnevnikov v 44 letih

Prvi TV Dnevnik je bil predvajan 15. aprila 1968, torej pred skoraj 44 leti, ob 20. uri in s filmskega traku. Prva oddaja je nastala pod vodstvom tedanjega direktorja TV Ljubljana Dušana Fortiča, urednika Marka Rožmana, redaktorja Tuga Klasinca, odgovornega urednika Vida Štempiharja in realizatorja Emila Rižnarja. Brala sta ga Vili Vodopivec in Marija Velkavrh.

Od leta 1978 Dnevnik v barvah
Leto 1978 v zgodovini TV Dnevnika predstavlja čisto poseben mejnik - takrat so namreč začeli oddajo pripravljati v novem poslopju in v barvni tehniki. Sčasoma se je spremenila tudi sestava oddaje, saj je količina vizualnih vsebin hitro naraščala - 63 odstotkov oddaje so tako zavzemali posneti prispevki oz. slika, 24 odstotkov informacij je bilo branih, 13 odstotkov vsebin pa ilustriranih.

Danes priprava in izvedba Dnevnika poteka v digitalni tehnologiji, kar prinaša številne prednosti pri obdelavi slike in zvoka. S pomočjo satelitskega oddajanja si lahko oddajo ogledajo tudi gledalci iz celotne Evrope, Severne Afrike in z Bližnjega vzhoda.

Danes TV Dnevnik vodijo Manica Janežič Ambrožič, Vlasta Jeseničnik, Jasmina Jamnik in Dejan Ladika, urejajo pa Boštjan Kogovšek, Stane Šterbucl in Irena Ulčar Cvelbar. Za pestre in zanimive vsebine pa skrbi cela kopica notranje- in zunanjepolitičnih novinarjev ter dopisniki iz vseh koncev Slovenije in sveta.


V spodnjih videih si lahko ogledate, kako je bil videti TV Dnevnik v svojem prvem letu delovanja, nekaj legendarnih uvodnih špic in fotografije nekaterih legendarnih napovedovalcev in voditeljev TV Dnevnika. (Vir fotografij in videov: Arhiv RTV Slovenija)

TV Dnevnik iz leta 1978, 1. del

TV Dnevnik iz leta 1978, 2. del

TV Dnevnik iz leta 1978, 5. del


Uvodne špice

16.000 Dnevnikov v 44 letih