Bo Zver kandidat za predsednika republike? Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Bo Zver kandidat za predsednika republike? Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar

Predsednik stranke Janez Janša in drugi predstavniki stranke SDS so zgodaj dopoldne začeli srečanje v Rimskih Toplicah. Zasedal je tudi izvršilni odbor stranke, ki je svetu SDS-a kot kandidata za predsednika republike predlagal Milana Zvera.

Svet SDS-a bo o predlogu odločal 12. februarja
"Morda je za koga presenetljivo, ampak o tej možnosti smo se pogovarjali že kar nekaj časa," je za MMC dejal Zver. Poudaril je, da je izvršni odbor odločitev sprejel soglasno in da bo svet o predlogu odločal 12. februarja.

Milan Zver je v mandatu 2004-2008 opravljal funkcijo ministra za šolstvo in šport, leta 2009 pa je bil izvoljen za evropskega poslanca. Bil je tudi tesen sodelavec nekdanjega predsednika Demosa Jožeta Pučnika.

Koalicijska pogajanja se nadaljujejo v nedeljo
Kot je za STA zatrdila predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, se predstavniki petih strank, ki končujejo usklajevanje koalicijske pogodbe, danes ne bodo sešli. Je pa predvideno srečanje za nedeljo popoldne v Ljubljani.

Predsedniki SDS-a, Liste Virant, SLS-a, DeSUS-a in NSi-ja, Janez Janša, Gregor Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Ljudmila Novak, so bili v petek zvečer po večurnih usklajevanjih zadovoljni. Zatrdili so, da so usklajevanja koalicijske pogodbe pri koncu in da bodo z njimi nadaljevali konec tedna. Nato pa jo morajo potrditi še organi strank.

Pristojni organi strank naj bi o vstopu v desnosredinsko koalicijo po večini odločali v torek, torej dan pred iztekom roka, do katerega lahko kvalificirani predlagatelji vložijo predlog kandidatur za mandatarja. DZ bo o podpori kandidatu ali kandidatom odločal 28. januarja.