4. mariborska vstaja je minila v znamenju pečene hobotnice, skandiranja, petja ... in popolnoma mirnega protesta brez izgredov! Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
4. mariborska vstaja je minila v znamenju pečene hobotnice, skandiranja, petja ... in popolnoma mirnega protesta brez izgredov! Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Pod geslom Specimo hobotnico! je namreč potekala 4. mariborska vstaja. Toda seveda niso pekli prave hobotnice, niti ne tiste, ki po njihovem mnenju sedi na vodilnih mariborskih stolčkih - na trgu pred mariborsko mestno hišo so simbolično pekli in spekli velikansko maskoto hobotnice, ki jo je tja prinesel eden izmed protestnikov. Skrbno jo je položil na tla, obložil s fotografijami mariborskih mestnih svetnikov, dobro podkuril, nato pa je na veliko navdušenje zbrane množice izginila v plamenih.

Tokrat pa je bila ta hobotnica na srečo edina stvar, ki je gorela na mariborskih ulicah - 4. mariborska vstaja je, v nasprotju s svojimi predhodnicami, namreč minila povsem mirno. "Močnejši smo, če smo mirni," so se strinjali protestniki. V štajerski prestolnici so sicer v pripravljenosti čakale številne policijske enote, novinarji, snemalci in fotoreporterji smo imeli pripravljene čelade in plinske maske, te pa so pod svojimi bundami skrivali tudi miroljubni protestniki: "Na nobeno mariborsko vstajo ne grem več brez te maske, do zdaj sem še vsakič dočakal solzivec!"

Mariborčane je napoved odstopa župana Franca Kanglerja sicer nekoliko pomirila, a zagotavljajo, da to še zdaleč ne pomeni, da se ne bodo vrnili na mariborske ulice. "Vrnite milijarde, Slovenija država revščine, Alternativa smo ljudje, Izrezali smo tumor, uničimo še metastaze ..." so sporočali s plakatov. "Hočemo moralo, poštenje, odgovornost, pravico za vse." Maribor je izgubil več kot 50.000 delovnih mest, ljudje pa hočejo delati, je izpostavil eden izmed protestnikov in dodal, da bi oblastniki zdaj le varčevali na račun ljudi.

Nekateri še vedno ne verjamejo, da bo Kangler z novim letom dejansko odstopil, odločeni pa so tudi, da bodo uničili "občinsko hobotnico," ki se je v času njegovega županovanja vzpostavila v Mariboru.

V priloženem posnetku si lahko ogledate tudi MMC-jevo videoreportažo, ki smo jo posneli na mariborskih ulicah ob 4. mariborski vstaji!

MMC-jeva reportaža: 4. mariborska vstaja
MMC-jeva reportaža: 4. mariborska vstaja