Virantu se zdi, da pogajanja tečejo umirjeno. Foto: BoBo
Virantu se zdi, da pogajanja tečejo umirjeno. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Vladni predlog je nasprotje naših zahtev, pravi Štrukelj. Foto: BoBo
Kaj najbolj tare vlado in javni sektor?
Pred pogajanji o novih rezih je treba končati staro zgodbo

Virant meni, da pogajanja s sindikati javnega sektorja tečejo dobro in "dokaj umirjeno". Tečejo pogovori o tem, da bi se kar v okviru stavkovnega sporazuma dogovorili o ukrepih za zagotovitev javnofinančno vzdržne plačne mase za letos.
V tem primeru po ministrovih besedah ne bi najprej zapirali stavkovnega sporazuma in se potem pogovarjali o ukrepih, ampak bi to obravnavali kar v svežnju. Stavkovni sporazum pa bi podpisali na koncu pogajalskega procesa, ko bodo dogovorjene tudi ključne zadeve oz. bodo "strti najtrši orehi", je dejal.
Med njimi je poleg dogovora za zagotovitev vzdržne plačne mase v letošnjem letu omenil tudi dogovor o spremembah in dopolnitvah zakona o izvrševanju proračuna. Kot je dodal, bi bile mogoče spremembe, povezane z večjo fleksibilnostjo pri prerazporejanju sredstev, da bi lahko, če bi z racionalizacijo privarčevali pri materialnih stroških ali investicijskem vzdrževanju, nekaj tega prerazporedili na plače. S tem bi lahko po Virantovih besedah rešili del težave.

Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade se še niso lotili ukrepov. So se pa dogovorili o "paketni" obravnavi ukrepov skupaj s stavkovnimi zahtevami, ki so jih postavili že pred januarsko stavko. "Komunikacija je zdaj drugačna, Virant sistem pozna, saj je bil pomemben tvorec te zgodbe," je v Odmevih Janez Posedi izpostavil razliko med pogajanji pod prejšnjo in zdajšno vlado.

Za Štruklja sprejeti proračun ni dejstvo
Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je težava vladnega predloga stavkovnega sporazuma, da je nasprotje tega, kar so stavkovne zahteve. Za KSJS sprejeti proračun ni dejstvo. Pri tem je spomnil, da so proti temu, ker je bil enostransko uveljavljen, nastopili s stavko, v kateri je sodelovalo 100.000 ljudi. "Ignorirati to se zdi, da ni prav v resnem stiku z realnostjo," pravi Štrukelj.

"Mi pričakujemo, da se bo možno o tem, koliko sredstev se bo namenjalo za plače in kakšni bodo ukrepi v javnem sektorju, pogajati in dogovoriti. Za vse ostalo pa pričakujemo, da bodo spoštovali sprejete in sklenjene sporazume," pa je dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi.

158 milijonov bo treba prihraniti
Vladna stran je sindikatom svoj predlog stavkovnega sporazuma poslala že prejšnji teden. V njem med drugim predlaga, da bi se podpisniki zavezali, da se bodo pogajali o ukrepih za dosego obsega sredstev za plače in druge stroške dela, določenega v letošnjem proračunu.
Obenem bi se vlada zavezala, da se bo zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju v letu 2013 dosegalo predvsem z restriktivno politiko nenadomeščanja zaradi naravnega odliva. Vlada želi sicer pri masi plač javnega sektorja privarčevati 158 milijonov evrov, dogovor o tem pa doseči do 10. maja.

Kaj najbolj tare vlado in javni sektor?
Pred pogajanji o novih rezih je treba končati staro zgodbo