Kandidati se predstavijo. Foto: BoBo
Kandidati se predstavijo. Foto: BoBo
Gregor Virant
Prvi se je pristojnima odboroma predstavil Gregor Virant. Foto: BoBo

Kritik glede načelnosti sem deležen vedno, kadar smo na različnih političnih stališčih. V tej državi velja neka čudna logika - načelen si, če si vedno za Janšo, ali načelen si, če si vedno za Kučana.

Gregor Virant
Uroš Grilc
Svojo vizijo predstavlja tudi kandidat za kulturnega ministra Uroš Grilc. Foto: BoBo
Jernej Pikalo
Pikalo je v skoraj uro trajajoči predstavitvi pred odborom za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino uvodoma izpostavil, da pri resorju izobraževanja, znanosti in športa "ni prostora za naše in vaše", pa tudi ne za ideološke zgodbe. Foto: BoBo

Treba je biti previden pri financiranju zasebnih zavodov in s tresočo roko podpisovati koncesije, saj morajo biti smiselne vsebinsko in ne le finančno.

Jernej Pikalo
Senko Pličanič
Kandidat za pravosodnega ministra želi državljanom ponuditi tudi druge možnosti reševanja sporov, torej alternativne. Z mediacijami in arbitražami se po njegovih besedah namreč zmanjša pripad zadev na sodišče, kar prinese njihovo razbremenitev, hkrati pa se zmanjšuje tudi stroške, je pojasnil. Foto: RTV SLO

V slovenskem pravnem sistemu je cel kup raznih malih birokratizmov, lahko bi rekli idiotizmov, če jih popravimo, pa lahko dosežemo velike rezultate.

Senko Pličanič
Virant, Grilc, Pličanič in Pikalo pred odbori

Začele so se predstavitve kandidatov za ministre vlade Alenke Bratušek pred pristojnimi odbori DZ-ja. Parlament bo o listi kandidatov glasoval v sredo.

Pred člane pristojnega parlamentarnega odbora sta prva stopila kandidat za kulturnega ministra Uroš Grilc in kandidat za ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Matični odbor DZ-ja je predstavitev Grilca z 11 glasovi za in sedmimi proti ocenil kot ustrezno, Virantu so za področje notranjih zadev namenili 10 pozitivnih in pet negativnih ocen, predstavitev za področje javne uprave in lokalne samouprave pa pa je bila ustrezna za 14 poslancev, neustrezna pa za pet.

Jernej Pikalo je s predstavitvijo prepričal 11 članov odbora, šest jih je bilo proti. Senka Pličaniča pa je v odboru za pravosodje podprlo 12 poslancev, štirje so bili proti.

"Nekaj težkih zalogajev" na področju plač
Gregor Virant je v predstavitvi izpostavil pet prioritet: učinkovit boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji, delovanje policije v službi državljanov, prijazna, učinkovita javna uprava, izboljšanje e-uprave in dogovor s sindikati javnega sektorja o masi za plače.

Državljani pričakujejo, je poudaril Virant, da bo policija uspešno in učinkovito odkrivala in preiskovala kazniva dejanja na področju gospodarskega kriminala in korupcije, da bo tudi uspešno končala te preiskave, da bo dobro sodelovala s tožilstvom in da bodo posledično sledile obsodilne sodbe v primerih, ko bo krivda dokazana. Policija mora biti, še meni, v službi državljanov, usmerjena v zagotavljanje varnosti in ne v represijo. "Zame ni merilo uspešnosti delovanja policije, koliko glob, koliko kazni izreče, ampak je uspešna tista policija, ki zagotavlja varnost," je dodal.

Virant namerava vrniti slovensko e-upravo med najboljše v EU-ju, saj smo zdaj v evropskem povprečju. "Pa ne samo zato, da bi se hvalili s tem pred kolegi v EU-ju, ampak predvsem zaradi državljanov in podjetij," je dodal.

Kot časovno prioriteto pa je navedel dogovor s sindikati javnega sektorja o finančno vzdržni masi za plače in izboljšave plačnega sistema javnega sektorja v smeri večje fleksibilnosti in menedžerske avtonomije. Na področju plač v javnem sektorju nas, je še poudaril Virant, "čaka nekaj težkih zalogajev, ki jih bomo morali uspešno opraviti, da zagotovimo javnofinančno vzdržnost v Sloveniji".

Grilcu pozitivne ocene za izčrpno poročilo
Kandidat za ministra za kulturo Uroš Grilc je poslance prepričal z izčrpnostjo svojega programa in poznavanjem kulture v ključnih segmentih. Med ključne naloge na novo vzpostavljenega ministrstva za kulturo je postavil zavezo, da bo v dveh mesecih po nastopu mandata znova v javno razpravo dan osnutek Nacionalnega programa za kulturo (2013-2016) in osnutek sprememb krovnega zakona v kulturi, v nadaljnji postopek pa osnutek Nacionalnega programa za jezikovno politiko 2012-2016.

V treh mesecih se namerava lotiti tudi zakona o varstvu kulturne dediščine in zakona o arhivih ter v šestih mesecih preveriti potrebo po oblikovanju področnih zakonov, med drugim na področju uprizoritvenih umetnosti ali muzejev. Zdi se mu nujno, da se kulturi vrne ugled, da bo razumljena kot dejavnik razvoja in ne le kot nepotreben strošek. Poudaril je pomen priznavanja različnih estetskih praks in dejavnikov v polju kulture in pomembnost dostopnosti kulture na celotnem območju Slovenije.

Poslanec Jožef Jerovšek (SDS) pa je v Grilčevem programu pogrešal del o medkulturnem dialogu in o javnem zavodu RTV Slovenija, medtem ko je Mihaela Prevca (SLS) zanimalo, kako namerava Grilc vse začrtano izvesti brez poseganja v proračun.

Problematike RTV Slovenija, medijev in še nekaterim drugim tem se, kot je pojasnil Grilc, v svojem programu ni dotaknil, saj sprememba z njimi povezane zakonodaje bistveno presega leto dni, kolikor časa naj bi minilo, da gre morebitna nova vlada po zaupnico v parlament.

Pikalo zagovarja javni šolski sistem
Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na predstavitvi pred pristojnim odborom DZ-ja dejal, da je zagovornik javnega šolskega sistema in prepričan je, da je treba končati eksperimentiranje z njim. Enostranskih in hitrih posegov ne bo, je zagotovil. Izredni profesor na področju politologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je zatrdil, da bo kot minister zagovarjal avtonomijo šolskega sistema in strokovnih odločitev, sodelovanje s strokovno javnostjo ter vsemi deležniki, brez enostranskih dejanj in "z veliko več dialoga".

Poudaril je tudi pomen vlaganja v sistem izobraževanja. "Rekel bom ne spreminjanju normativov v šolstvu," je še poudaril. Koncesije zasebnim zavodom bi podeljeval tam, kjer ni javnega programa in je to smiselno. Glede športa je med drugim dejal, da je trenutno stanje dobro, "uspešen unikat" Slovenije pa da je povezanost šole in športa ter dobre infrastrukture, kar da je tudi bistvo talentov, ki jih imamo.

Pličanič bo nadaljeval začete projekte
Po letu dni je imel novo predstavitev tudi Senko Pličanič, ki je tokrat kandidat le kot minister za pravosodje. Pravi, da bo temeljno poslanstvo njegovega mandata, če bo znova postal minister, povrnitev občutka pravičnosti. Zavzemal se bo za poenostavitev procesne zakonodaje, nove gradbene projekte in racionalizacijo dela sodišč.

Pličanič, ki je pravosodni resor vodil že v vladi Janeza Janše, je povedal, da so cilji na področju pravosodja "praktično enaki" tako v prejšnji kot zdajšnji koalicijski pogodbi. Po njegovem mnenju je treba uvesti mehanizme sodnega menedžmenta, uveljaviti odgovornost predsednikov sodišč, posebno pomemben je po njegovem mnenju tudi položaj sodnikov. Kot je pojasnil, so sodniki funkcionarji sodne oblasti, zato se mu zdi neprimerno, da se jih obravnava kot običajne uradnike.

Po Pličaničevem mnenju sodniki ne morejo ostati v nekakšni napol anonimnosti, temveč mora biti za vsakega sodnika, tako kot za ministre, poslance in druge funkcionarje, prepoznaven njihov položaj in rezultati dela. Le to lahko povrne ugled sodnikov. Kot enega izmed ciljev je izpostavil tudi poenostavitev civilne in kazenske procesne zakonodaje.

Ministrski kandidat iz vrst DL-ja zagovarja tudi ureditev, da se centralne službe, denimo sodni register, ne koncentrirajo v Ljubljani, temveč v okrožjih, kjer je brezposelnost največja. Med prednostne točke svojega morebitnega mandata je uvrstil tudi tri velike gradbene projekte - začetek gradnje nove sodne stavbe v Ljubljani ter novega ljubljanskega zapora, prav tako pa se zavzema za energetske prenove vseh pravosodnih stavb v državi. Cilje bi lahko dosegli tako z evropskimi sredstvi kot javno-zasebnim partnerstvom, je dejal.

V torek zahtevnejši del
Popoldne pa so se predstavili tudi kandidati za gospodarskega ministra Stanko Stepišnik, za obrambo Roman Jakič, za kmetijstvo Dejan Židan in za zdravje Tomaž Gantar.

Najzahtevnejši del zaslišanj je sicer pričakovati v torek. Takrat se bo pred odborom DZ-ja namreč predstavil kandidat za finančnega ministra Uroš Čufer, zaslišan pa bo tudi kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Igor Maher. V torek se bodo predstavili še kandidatka za ministrico za zamejce in Slovence po svetu Tina Komel, za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter Karl Erjavec, ki se spet poteguje za mesto zunanjega ministra.

Če bodo zaslišanja potekala brez zapletov in mandatarka Alenka Bratušek ne bo izkoristila možnosti za zamenjavo katerega izmed kandidatov, bodo poslanci o kandidatni listi odločali v sredo.

Kritik glede načelnosti sem deležen vedno, kadar smo na različnih političnih stališčih. V tej državi velja neka čudna logika - načelen si, če si vedno za Janšo, ali načelen si, če si vedno za Kučana.

Gregor Virant

Treba je biti previden pri financiranju zasebnih zavodov in s tresočo roko podpisovati koncesije, saj morajo biti smiselne vsebinsko in ne le finančno.

Jernej Pikalo

V slovenskem pravnem sistemu je cel kup raznih malih birokratizmov, lahko bi rekli idiotizmov, če jih popravimo, pa lahko dosežemo velike rezultate.

Senko Pličanič
Virant, Grilc, Pličanič in Pikalo pred odbori