Minister za notranje zadeve obljublja, da bo odstopil z vseh funkcij, če se ugotovi nezakonito ali neetično ravnanje. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve obljublja, da bo odstopil z vseh funkcij, če se ugotovi nezakonito ali neetično ravnanje. Foto: BoBo
Za poceni vozovnice izbrancem v Adrii ni bilo krize

Po včerajšnjem razkritju interne revizije v podjetju Adria Airways, ki med drugim ugotavlja, da je podjetje po prijateljskih vezeh izdajalo vozovnice po desetini redne cene ali celo brezplačno, so se danes v javnosti pojavila imena oseb, ki naj bi bile deležne posebnih ugodnosti, med njimi naj bi bil po poročanju časopisa Dnevnik tudi Gregor Virant.

Ta je bil nad informacijo začuden in ogorčen, dejal je: "Imam občutek, da se mi dogaja krivica." Virant je sicer potrdil, da je pogosto potoval z Adrio Airways, saj je med letoma 2009 in 2011, ko naj bi Adria prijateljem delila vozovnice, potoval skoraj stokrat.

"Bil sem zelo pogost potnik Adrie in od nje nikoli nisem niti zahteval niti pričakoval kakršnih koli privilegijev in ugodnosti. V tem času tudi nisem bil na nobeni funkciji, da bi imel kakršen koli vpliv na Adrio, in ne vem, po kakšni logiki bi mi dali neke posebne privilegije. Kljub temu da sem bil pogost potnik, nobene vozovnice nisem dobil zastonj, kolikor se spomnim, nobena ni bila cenejša od 100 evrov," je dejal.

Pojasnil je še, da sta bila v Parizu z ženo, za eno vozovnico pa da sta plačala 150 evrov. Zatrdil je tudi, da nikoli v življenju ni o kakšnih vozovnicah govoril s takratnim prvim možem Adrie Airways Tadejem Tufkom. Ob tem je dejal, da ne nasprotuje javni objavi podatkov o vseh vozovnicah, ki jih je kupil, in dodal, da bo odstopil z vseh funkcij, če bi Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je kadar koli naredil kaj nezakonitega ali neetičnega.

Na informacijo o tem, da naj bi bil Virant deležen Adrijinih ugodnosti za prijatelje, se je odzval tudi predsednik SDS-a Janez Janša. "Mogoče bo samega sebe pozval k odstopu, ne vem pa, ali bo to tudi naredil. Počakajmo," je dejal Janša.

Po poročanju Dnevnika naj bi bili izjemnih ugodnosti pri nakupu Adrijinih vozovnic deležni poleg Viranta med drugimi še nekdanji evropski poslanec Miha Brejc, nekdanji predsednik upravnega odbora Adrie Maks Tajnikar, veleposlanik v Londonu Iztok Jarc in predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec. Obsežen seznam potnikov z ugodnostmi pa po poročanju Dnevnika vključuje tudi pripadnike policije in sodnike.

Poleg Viranta se je na informacije o prejemu Adrijinih ugodnosti odzval tudi Rakovec, ki je prav tako zanikal navedbe Dnevnika, po katerih naj bi na Islandijo skupaj z družino letel za 30 evrov po osebi. "Nikoli nisem bil na Islandiji in tudi podatki o drugih poteh ne držijo," je zapisal v sporočilu za javnost.

Za poceni vozovnice izbrancem v Adrii ni bilo krize