Predsednik SDS Janez Janša je prvič po padcu njegove vlade obširneje spregovoril novinarjem. Foto: BoBo
Predsednik SDS Janez Janša je prvič po padcu njegove vlade obširneje spregovoril novinarjem. Foto: BoBo
Janša o svoji kandidaturi za predsednika SDS-a in o napovedi podpredsednika SDS-a Zvoneta Černača, da bo Janša kandidiral.
Janez Janša
Janša je svojevrstno potrdil, da bo ponovno kandidiral za predsednika stranke. Foto: BoBo
Janša o tem, da naj bi minister Virant in njegova družina dobila poceni letalske karte od Adrie Airways
Predsednik SDS-a svari pred tragedijo

"Odzval sem se na stavek, ki sem ga slišal pri reševanju razmer v neki drugi državi. Gre za stavek, da v kolikor se fiskalno pravilo oziroma uravnotežen proračun vpiše v ustavo in zahteva uveljavitev v rokih, ki so predvideni za spremembo ustave, da se bodo plače, pokojnine … znižale za 30 odstotkov. Ta stavek sem slišal pred leti od bivšega pozabljenega grškega predsednika vlade, potem ko je EU, ob odkritju ogromnega grškega proračunskega primanjkljaja, pozval Grčijo, da začne obvladovati svoje stroške," je razlog, da je na novinarski konferenci spregovoril o aktualnih političnih zadevah, obrazložil nekdanji premier Janez Janša in dodal, da je po nekaj letih jasno, da je bil razvoj dogodkov v nasprotju s tem stavkom, ker Grčija ni resno vzela prvih opozoril.

Ocena predstavnikov slovenske izvršilne oblasti je po Janševih besedah zato popolnoma napačna in da bo takšne situacije prišlo, če ne pride do resnega obvladovanja stroškov. Drug razlog pa je bil napovedan sestanek z vsemi parlamentarnimi strankami, kjer se bodo predvidoma pogovarjali o proračunu in ustavnih spremembah, za katerega naj bi bilo pripravljeno gradivo, ki kaže na stanje v javnih financ in na kar je opozarjal ves čas.

Slaba politična klima
Janša je ob tem pripomnil, da isti ljudje, ki so govorili, da strašimo glede ocene stanja, zdaj govorijo, da je stanje resnejše od pričakovanja. "Prebujenje je bilo očitno zelo travmatično, upam, da še pravočasno,« je dejal. Sicer pa naj bi bila za slabo podobo Slovenije v svetu kriva tudi politična nestabilnost, ki se je začela z "virantovanjem" v začetku januarja.

To je povzročilo odganjanje tujih vlagateljev, domača podjetja pa odhajajo v tujino. Po Janševem mnenju pa politična nestabilnost botruje tudi nizki ravni gospodarskega optimizma in posledično je tudi dražje zadolževanje. Z nastopom nove vlade pa naj bi se oblikovali tudi nekateri novi lobiji, zlasti prostorski.

Nevzdržno, da je gospodarstvu zaposlenih le nekaj sto tisoč ljudi
Janša je tudi opozoril, da je treba izhajati iz realnega stanja. V Sloveniji imamo tako več kot 130.000 brezposelnih, nekaj manj jih prejema različne dodatke. Okoli 600.000 upokojencem je treba izplačati pokojnine iz tekočih prispevkov. V javnem sektorju je zaposlenih 160.000 ljudi, 350.000 ljudi pa se šola na različnih stopnjah. V gospodarstvu je tako zaposlenih le nekaj sto tisoč ljudi. Takšno razmerje pa ni vzdržno, je dejal Janša in dodal, da je treba napraviti vzdržno stanje.

Ob vladnih napovedih glede zniževanja plač v javnem sektorju po linearnem pravilu je Janša spomnil, da je do tega prišlo že v pod njegovo vlado in da za novo varčevanje ni velikega manevrskega prostora. Napovedano je bilo sektorsko varčevanje, denimo pri različnih dodatkih in privilegijih, nadaljnje linearno zniževanje sredstev pa znižuje motivacijo.

Za obnovo zaupanja v Slovenijo in izboljšanje trenutnih javnofinančnih razmer se mora nova vlada po besedah predsednika SDS-a jasno zavezati k nadaljevanju začrtane smeri reševanja krize. Ob tem je izpostavil še vnos fiskalnega pravila v ustavo brez popravkov in spremembo ustave glede referendumov.

Janši se ob tem zdi nekoliko nenavadno, da SDS kot opozicijska stranka sili vlado v ukrepe, ki bi morali biti prav njej najbolj v interesu, da se izkoplje iz trenutnega položaja.

Na sestanku političnega vrha bo SDS zato predlagal, da poslanci najprej glasuje o fiskalnem pravilu s prvotno letnico uveljavitve pravila in šele nato o spremembah glede referenduma. Če bo maja uspelo parlamentu v tem vrstnem redu spremembe izpeljati, potem bo to po Janševih besedah izjemno močan signal, ki lahko Sloveniji vrnil velik del izgubljene verodostojnosti.

Janša o svoji kandidaturi za predsednika SDS-a in o napovedi podpredsednika SDS-a Zvoneta Černača, da bo Janša kandidiral.
Janša o tem, da naj bi minister Virant in njegova družina dobila poceni letalske karte od Adrie Airways
Predsednik SDS-a svari pred tragedijo