Virant pravi, da bi se radi čim prej začeli pogovarjati o vsebini morebitnega sodelovanja v vladi. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Virant pravi, da bi se radi čim prej začeli pogovarjati o vsebini morebitnega sodelovanja v vladi. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Pogajalska skupina Državljanske liste Gregorja Viranta je Jankoviću povedala, da so za njih v ospredju vsebinska vprašanja, pri čemer bi se radi predvsem dogovorili, kako bodo to državo potegnili iz mrtvega teka.

"Povedali smo mu tudi, da si želimo najprej videti osnutek koalicijske pogodbe, ki menda nastaja, vendar ga mi še nismo videli, na tej osnovi pa se lahko začnemo potem resno vsebinsko pogovarjati," je dejal Virant in dodal, da so glede vsebinskih pogovorov "še zelo na začetku".

Po njegovih besedah namreč Janković misli, da imata stranki zelo podobne programe, vendar Virant pravi, da ti ni res. "Veliko je stvari, kjer smo daleč narazen in jih bo treba skozi vsebinska pogajanja poskusiti uskladiti."

Vztrajajo pri ministrskih mestih
Še vedno vztrajajo, da bi dobili mesta na pravosodnem, notranjem in finančnem ministrstvu. So pa v preteklih dneh iz stranke sporočili tudi, da bi za finančnega ministra podprli katerega izmed strokovnjakov, na primer Mojmirja Mraka.

DZ naj bi vodil začasni predsednik
So se pa z ekipo Pozitivne Slovenije pogovarjali tudi o izvolitvi novega predsednika državnega zbora in Virantu se zdi najpomembneje, da DZ čim prej dobi predsednika, čeprav začasnega. Pri tem kot sprejemljivega kandidata navaja najstarejšega poslanca. Po njegovem mnenju je namreč nenavadno, da bi se o tako pomembnem mestu odločali "še preden so znani obrisi koalicije".

Ustanovna seja novoizvoljenega parlamenta bo v sredo, 21. decembra, ob 10. uri. V živo jo lahko spremljate na 3. programu TV Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika.