Ameriško vojsko koprsko pristanišče zanima zaradi odlične geografske lege. Foto: EPA
Ameriško vojsko koprsko pristanišče zanima zaradi odlične geografske lege. Foto: EPA
Da pri sodelovanju z Luko Koper ne gre za uradno središče zavezništva, so to potrdili neslovenski viri pri Natu v Bruslju. Foto: Radio Koper/RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Oktobra bo na Norveškem potekala Natova vaja Trident Juncture 18. Natovi logistični premiki so načrtovani tudi skozi koprsko pristanišče, tako kot skozi mnoga druga evropska pristanišča, po železnicah in zračnih poteh. Luka Koper bo torej sodelovala v tej vaji. Foto: Reuters
Ameriško vojsko zanima Luka Koper

Ob preverjanju navedb, da bi lahko koprsko pristanišče postalo pomembna Natova logistična točka, so neslovenski viri pri Natu v Bruslju za STA potrdili, da pri sodelovanju ne gre za vzpostavitev uradnega pomorskega središča Nata v koprskem pristanišču.

Trident Juncture 18
Bo pa oktobra na Norveškem potekala Natova vaja Trident Juncture 18. Natovi logistični premiki so načrtovani tudi skozi koprsko pristanišče, tako kot skozi mnoga druga evropska pristanišča, po železnicah in zračnih poteh. Luka Koper bo torej sodelovala v tej vaji.

Trident Juncture 18 je velika Natova vaja kolektivne obrambe, s katero naj bi zavezništvo pokazalo odločnost in enotnost pri obrambi meja. V njej bo sodelovalo več kot 35.000 ljudi iz zaveznic in šestih partnerskih držav. Vključuje preizkušanje vseh zmogljivosti in del te vaje bodo tudi pomembni premiki vojakov in opreme čez meje zaveznic, po kopnem, morju in zraku.

Na začetku oktobra bodo slovenski predstavniki, ki bodo sodelovali v vaji Trident Juncture 18, nameščeni iz Slovenije na Norveško z več lokacij, tudi iz Luke Koper. Slovenski prispevek bo vključeval vozila in osebje, ki bo izvedlo premik na lokacijo vaje ter postopke sprejema, nastanitve in nadaljnje napotitve, so pojasnili viri v Natu.

Američane luka zanima za premike na vzhod
V sredo smo sicer poročali, da Luka Koper utegne postati logistična točka Nata, kar potrjuje tudi odgovor ministrstva za obrambo na poizvedbe novinarke Eugenije Carl. Iz odgovora je namreč razvidno, da ne gre zgolj za sodelovanje Luke Koper pri logistiki opreme za Natovo vajo na Norveškem in tudi ne za zgolj enkraten komercialni posel. Ameriško vojsko pristanišče namreč zanima kot logistična točka za premike sil na vzhod Evrope.


"Združene države Amerike preučujejo možnosti za izvedbo premikov sil in sredstev prek pristanišč v Evropi. Zaradi strateško pomembne geografske lege Slovenije je med njimi tudi Luka Koper oziroma koprsko pristanišče. Premiki sledijo nacionalnim in zavezniškim načrtom usposabljanja in vaj ter načrtom menjave sil na območju različnih zavezniških držav," so odgovorili z ministrstva.

Marca 2018 je koprsko pristanišče obiskal tudi poveljnik 21. poveljstva za podporo ameriških sil v Evropi. Pogovor je potekal o mogočih premikih jeseni leta 2018 in v letu 2019. "Če bi se ZDA odločile za tranzit osebja, oborožitve in opreme prek koprskega pristanišča, bi se ta predvidoma izvedel ob načrtovani menjavi sil na vzhodu Evrope," so še zapisali.



Pristojni zanikali navedbe o logističnem centru
Obrambna ministrica Andreja Katič v četrtek ni nič vedela o tem, da bi se v Kopru načrtoval logistični center Nata. Zunanji minister Karel Erjavec pa je dejal, da nikakor ne gre za to, da bi koprsko pristanišče "postalo neka logistična točka zveze Nato ali ZDA", je pa potrdil, da med Luko Koper in ameriškimi predstavniki potekajo pogovori o morebitnem "klasičnem komercialnem poslu".

Tudi slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin je v četrtek pojasnil, da Koper ne more biti Natov logistični center in da gre pri tej zgodbi za stvar, ki zadeva predvsem naročnika in izvajalca. Ko gre za pomorski transport, so naročnik najpogosteje tiste zaveznice, ki so prisiljene opremo in orožje prevažati po morju, torej predvsem Kanada, ZDA in Velika Britanija.

Prav tako je Kacin rekel, da gre v bistvu za preizkušanje oskrbovalnih poti in logistične opremljenosti v okviru vojaških vaj v miru, zato da so zaveznice ustrezno pripravljene na posredovanje v primeru vojne. Če se pri takšni preizkušnji pokaže, da je neki sestavni del poti učinkovit, se je mogoče pogovarjati o dolgoročnem sodelovanju, je še dejal.

Slovenski veleposlanik pri Natu je ob tem v četrtek izpostavil jasno spoznanje Evrope, da je treba za zagotovitev ustrezne vojaške mobilnosti storiti več in da bo na tem področju, ki je sicer v pristojnosti evropske komisarke iz Slovenije Violete Bulc, v prihodnje na voljo precej finančnih sredstev. V tem kontekstu je Kacin izpostavil tudi izjemno dober geografski položaj, profesionalnost in produktivnost Luke Koper, zaradi česar se tako civilni kot vojaški naročniki odločajo, da uporabljajo njene storitve.

Ameriško vojsko zanima Luka Koper