Mladim družinam bo odslej lažje. Foto: RTV  SLO
Mladim družinam bo odslej lažje. Foto: RTV SLO

Kakšna bo subvencija, ni mogoče reči, bo pa zagotovo višja kot lani.

Janez Podobnik
Slovenskim vojakom in vojakinjam se obeta boljše varstvo. Foto: Reuters
Povečanje subvencij mladim družinam
Policisti ostajajo izenačeni
Zakon o vojski

Za spremembo zakona so se odločili zato, ker naj bi bili pogoji po do zdaj veljavnem zakonu postavljeni preostro. Zdaj lahko mlade družine pridobijo subvencijo za prvo reševanje stanovanjskega problema z nakupom ali gradnjo in če njihovi dohodki ne presegajo 50 odstotkov povprečnega dohodka v Sloveniji.

Celostna skrb za slovenske vojake
Vlada je pripravila tudi predlog zakona o službi v Slovenski vojski, s katerim naj bi uredili najpomembnejša vprašanja te službe, ki naj bi dobila tudi svoj etični kodeks. Predlog med drugim ureja hierarhično delovanje vojaške organizacije, plače in napredovanje vojaških uslužbencev ter prenehanje pogodbe o zaposlitvi. Opredeljuje tudi celostno skrb za pripadnike Slovenske vojske, ki vključuje zdravstveno, psihološko, socialno-varstveno in religiozno-duhovno oskrbo ter pravno svetovanje. Vojaki po statusu ostajajo javni uslužbenci, ki so po odločitvi vlade v 20. plačilnem razredu.

Bodo policisti stavkali?
Poleg tega je vlada zavrnila zahtevo policijskega sindikata, da morajo biti policisti vrednoteni višje kot drugi uradniki s posebnimi pooblastili in odgovornostmi. Policisti so tako skupaj s cariniki, pazniki, z iztrjevalci, vojaki in gasilci uvrščeni v 20. izhodiščni plačilni razred. V Sindikatu državnih organov Slovenije so glede izenačitve orientacijskih delovnih mest zadovoljni, saj je po njihovem mnenju izpolnjen pomemben pogoj za podpis kolektivne pogodbe za javni sektor. Na drugi strani pa so nezadovoljni v policijskem sindikatu. Predsednik Branko Prah je namreč zaradi zavrnitve njihovih zahtev, da naj bi bili policisti uvrščeni za dva plačilna razreda višje, že napovedal stavko. Ministru za javno upravo, Gregorju Virantu, se napoved stavke zdi neupravičena in je sindikat pozval, naj ravna razumno.

Še za preprečevanje terorizma
Vlada je med drugim sprejela tudi predlog zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma, ki bo nadomestil obstoječi zakon o preprečevanju pranja denarja. Z njim se bo v slovenski pravni red prenesla evropska direktiva o preprečevanju uporabe finančnega sistema za pranje denarja in financiranje terorizma. Zaradi potrebe po manjših popravkih je vlada z dnevnega reda umaknila predlog novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja.

Kakšna bo subvencija, ni mogoče reči, bo pa zagotovo višja kot lani.

Janez Podobnik
Povečanje subvencij mladim družinam
Policisti ostajajo izenačeni
Zakon o vojski