Ljubljanska univerza. Foto: BoBo
Ljubljanska univerza. Foto: BoBo

V visokošolskem sindikatu so v sporočilu za javnost navedli, da so dopolnitve nujno potrebne za odpravo plačnih nesorazmerij, ki nastajajo z aktualnim dvigom plač zdravnikov in zobozdravnikov, zato zahtevajo dvig plač vseh skupin zaposlenih v visokem šolstvu (D1, H in J) za šest plačnih razredov. "Dopolnitve so nujno potrebne tudi za ureditev mednarodno primerljivih pogojev dela v visokem šolstvu, zlasti financiranja stroškov sobotnega leta in individualnih stroškov za raziskovalno delo (obiske konferenc, priprave objav ipd.)," so pojasnili.

Zahtevajo natančnejšo ureditev normativov, "da se dokončno onemogoči nezakonito varčevalno prakso na nekaterih fakultetah in akademijah, kjer morajo zaposleni za osnovno plačo predavati celo 12 namesto zakonsko predpisanih šest ur tedensko". Z namenom, da se odpravi finančna motivacija zavodov za najemanje podplačanih prekarnih delavcev, pa je ena od njihovih zahtev še izenačitev vrednosti dela honorarnih in zaposlenih pedagogov.

Sorodna novica Zdravniki naj bi dosegli dogovor za dvig plač za 6 oz. 7 plačnih razredov, drugi sindikati na nogah

Sicer pa pričakujejo, da bo vlada javnim visokošolskim zavodom zagotovila dodatna proračunska sredstva za povečane stroške dela, ki bodo nastali z dvigom plač in uveljavitvijo preostalih pravic z zahtevanim aneksom. Pri svojih zahtevah računajo tudi na podporo vodstev univerz in njihovih članic.

Vladi so sicer sporočili, da bodo organizirali stavko zaposlenih na univerzah, če se pogajanja o dopolnitvah kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje ne bodo začela v 30 dneh, kot je to določeno v kolektivni pogodbi, ali če se ne bodo v razumnem roku končala zadovoljivo. "Standard učinkovitega socialnega dialoga, ki ga pričakujemo, je vlada pravkar postavila na pogajanjih o dvigih plač zdravnikov in zobozdravnikov," so poudarili in dodali, da so sindikalni organi že začeli organizacijske priprave na stavko, če bo ta potrebna.

O možnosti stavke bo v četrtek razpravljal tudi Sviz

V četrtek se sestane tudi glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). "Vprašanje stavke bo nedvomno osrednje vprašanje tega sestanka," je na novinarski konferenci pojasnil glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Opozoril je na izrazito neenakost, ki se z dvigom zdravniških plač vzpostavlja do univerzitetnih učiteljev in učiteljic ter raziskovalcev in raziskovalk v raziskovalni dejavnosti z doktorati znanosti. Kot je dejal, je bil "tu vedno narejen enačaj". A po njegovih besedah gre tudi za vprašanje vseh drugih plač, saj so s temi zadnjimi premiki "te razlike postale tako dramatične, da kaže, kot da ne živimo več v isti državi". Zato bodo v četrtek te zahteve povsem jasno postavili, je napovedal.

Ministrstvo za javno upravo: Izzive lahko rešimo za pogajalsko mizo

Na ministrstvu za javno upravo so ob odzivih sindikatov javnega sektorja na dosežen dogovor o zdravniških plačah zapisali, da so grožnje s stavko prenagljene. Prepričani so, da izzive lahko rešijo za pogajalsko mizo. Na podlagi zahteve sindikatov javnega sektorja so že pripravili izhodišča za pogajanja, ki jih bo vlada predvidoma obravnavala na seji v četrtek, so pojasnili.

Na ministrstvu so sicer dodali, da se strinjajo, da se je treba pogajati o usklajevanju plač tudi v javnem sektorju, "vendar se plače v javnem sektorju ne usklajujejo že od leta 2011, kar pa seveda ne more biti samo odgovornost aktualnega ministra za javno upravo".