Se bo moral nekdanji predsednik posloviti od nekaterih privilegijev? Foto: BoBo
Se bo moral nekdanji predsednik posloviti od nekaterih privilegijev? Foto: BoBo

Po zgledu poslancev namerava vlada varčevalno poseči tudi v pravice in privilegije nekdanjega predsednika republike. Po novem predlogu vlade bi se tako nadomestilo plače po prenehanju predsedniške funkcije zmanjšalo s 100 na 80 odstotkov plače predsednika republike, pri čemer nadomestilo ostaja za obdobje enega leta z možnostjo enoletnega podaljšanja.

Ob tem je vlada tudi črtala določbe, ki nekdanjemu predsedniku omogočajo neomejeno dolgo prejemanje nadomestila, saj to po stališču vlade ni primerljivo z drugimi funkcionarji. Prav tako bo vlada skrajšala pravico do pisarniškega prostora, svetovalca, administratorja in službenega vozila z voznikom. Ob predlogu so na vladi zapisali, da gre pri tem za solidarnostno razporeditev bremen v času krize.

Vlada si želi več pooblastil pri trošarinah
Na dopisni seji pa je vlada pripravila tudi predlog novele zakona o trošarinah, s katero bi vlada dobila možnost, da za polovico zviša ali zniža trošarine na tobačne izdelke. Predlog naj bi bil del zaveze za poenostavitev administrativnih postopkov iz koalicijske pogodbe.

Poleg tega se bo natančneje opredelilo vračilo dela plačane trošarine, podrobneje pa bo opredeljena tudi oprostitev trošarine pri nakupu v prostocarinski prodajalni, do katere bo upravičen le potnik, ki potuje v tretjo državo.