"Pričakujemo razum. Demonstracije prirejamo, da bi nas vlada slišala," sporočajo organizatorji. Protestniki se bodo zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani ob 11. uri. Svoja stališča bodo izražali mirno, zagotavljajo. Foto: MMC RTV SLO

Gre za protest, kjer bomo dali močno sporočilo vladajoči politiki, da so ukrepi in pot, po kateri nas silijo – z varčevanjem na račun socialnih pravic, z zniževanjem standarda upokojencev, znižanjem varstva delavcev v podjetjih v imenu lažjega in cenejšega odpuščanja – pot, ki vodi v revščino.

Dušan Semolič
Sobota bo v znamenju demonstracij

V soboto, 17. novembra, bodo Kongresni trg v Ljubljani zasedli demonstranti. Organizatorji - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost, Študentska organizacija Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije - pričakujejo več tisoč ljudi.

Ostro varčevanje krizo poglablja
Vladi želijo s tem sporočiti, da naj jim prisluhne in spozna, da ostro varčevanje ne vodi iz krize, ampak jo poglablja, je pojasnil vodja sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Demonstracije bodo potekale v okviru vseevropskih demonstracij, ki potekajo po 29 mestih po Evropi. "Odločili smo se, da bomo ljudi pozvali na demonstracije v njihovem prostem času. To govori o skrbi in odgovornosti organizatorjev in prepričanju, da bodo ljudje prišli tudi v soboto, kar je kazalnik večje prepričanosti ."

Prepričani so namreč, da varčevalna politika, ki jo vodi vlada in ki jo pripravlja v okviru proračunov za prihodnji leti, vodi v revščino. Z varčevanjem na račun socialnih pravic, z zniževanjem standarda upokojencev ter z znižanjem varstva delavcev v podjetjih v imenu lažjega in cenejšega odpuščanja bodo po besedah predsednika ZSSS-ja Dušana Semoliča najbolj prizadeti državljani. S temi ukrepi se konsolidirajo javne finance in finančne institucije, ki pa jih niso oslabili delavci.

Združili so se predstavniki vseh generacij
"Vse spremembe ne morejo vedno iti v škodo delavcev, upokojencev in mladih. Prvič po desetletjih govorimo o tem, da so otroci v šolah lačni," opozarja Semolič. Da se je temu treba upreti, pozivajo tudi člani Zveze društev upokojencev, je poudarila predsednica zveze Mateja Kožuh Novak.

Upokojenci so po njenih besedah namreč prizadeti tudi zato, ker imajo njihovi otroci prenizke dohodke ali so brezposelni, pa tudi zato, ker veliko vnukov ne more študirati v Ljubljani ali v Mariboru, ker starši nimajo denarja. " Slovenija izgublja samostojnost in naj bo to upor proti izgljubljanju samostojnosti ," je poudarila. Še posebej jo veseli, da so se kot organizatorji demonstracij združili predstavniki vseh generacij.

Več besede želijo tudi mladi
Sodelovali bodo namreč tudi študenti. 17. november je mednarodni dan študentov, študenti pa bili v preteklosti ena gonilnih sil za spremembe. " Tudi zdaj želimo predstaviti svoje mnenje in nasprotovati dolgoročno škodljivim ukrepom, ki so na mizi. Želimo, da vlada prisluhne argumentom mladih, saj kaže, da bomo mladi najbolj nosili breme krize," pravi Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenije. Svojo udeležbo so napovedali tudi dijaki.

Takega razslojevanja in socialne neenakosti, kot je ta trenutek v tej državi, še ni bilo, pa je izpostavil Drago Lombar iz Sindikata KNSS – Neodvisnost. Kljub opozarjanju, naj ta vlada ne dela enakih napak, kot jih je delala prejšnja, po njegovem mnenju vseeno deluje brezkompromisno in arogantno, upoštevajoč le predstavnike EU-ja. "Ta vlada se ne ozira na lastno prebivalstvo. In vlada, ki ne ve, da je edino bogastvo, ki ga ima, prebivalstvo, ni vredna, da vlada." Zato meni, da bodo demonstracije postavile začetek nekega konca.

Gre za protest, kjer bomo dali močno sporočilo vladajoči politiki, da so ukrepi in pot, po kateri nas silijo – z varčevanjem na račun socialnih pravic, z zniževanjem standarda upokojencev, znižanjem varstva delavcev v podjetjih v imenu lažjega in cenejšega odpuščanja – pot, ki vodi v revščino.

Dušan Semolič
Sobota bo v znamenju demonstracij