Ko je Bratuškova prevzela vlado, je bilo gospodarstvo na kolenih, pred vrati pa trojka, se je na kritike Jožeta Tanka odzval Jani Möderndorfer. Danes je Slovenija po osmih četrtletjih izplavala iz recesije, je navedel. Foto: BoBo
Ko je Bratuškova prevzela vlado, je bilo gospodarstvo na kolenih, pred vrati pa trojka, se je na kritike Jožeta Tanka odzval Jani Möderndorfer. Danes je Slovenija po osmih četrtletjih izplavala iz recesije, je navedel. Foto: BoBo
Vodja poslancev SDS-a je razočaran na delom zadnje vlade. Foto: BoBo

Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je bil mandat vlade pod vodstvom Bratuškove "popolna polomija, mandat velikih besed in samohvale".

Opozoril je, da je vlada Bratuškove vsako družino obremenila s približno 1.000 evri neposrednih finančnih obveznosti in od 4.000 do 5.000 evri javnega dolga. Po njegovih besedah bo zato reševanje stanja po predčasnih parlamentarnih volitvah izjemno težko in zapleteno.

Möderndorfer: Vlada Bratuškove sanirala polomijo prejšnje vlade
Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Zavezništva AB (ZaAB) Jani Möderndorfer pa je v odzivu na Tankove izjave glede delovanja vlade Alenke Bratušek zapisal, da je vlada Bratuškove prišla na oblast, da je sanirala polomijo prejšnje vlade. Ko je prevzela vlado, je bilo gospodarstvo na kolenih, pred vrati pa trojka, je opozoril. Danes je Slovenija po osmih četrtletjih izplavala iz recesije, navaja.

Ob tem dodaja, da ima Slovenija že drugi kvartal pozitivno gospodarsko rast skoraj dva odstotka, niža se brezposelnost, obrestne mere so na rekordno nizkih ravneh, povečujejo se investicije, izvoz in domača poraba. "Sanirali smo banke, za kar smo se morali tudi zadolžiti. A ta dolg je bil večinoma ustvarjen v letih 'gospodarskega razvrata' 2007 in 2008, nikakor pa ne v zadnjem letu," je zapisal.

Tanko očita tudi "kadrovanje na zalogo"
Vladi Bratuškove Tanko sicer med drugim tudi očita "kadrovanje na zalogo" - Bratuškova je namreč pred kratkim zagotovila, da ne bodo podeljevali nobenih trajnih zaposlitev pred iztekom mandata, a se to kljub vsemu dogaja, pravi Tanko, ki dodaja, da vlada zelo hiti s kadrovskimi predlogi za posamezne institucije, kjer bodo mandati potekli šele čez nekaj mesecev. Kot poudarja Tanko, torej kadruje na enak način, kot so očitali vladi Janeza Janše.

Ni vseeno, kdo zmaga na volitvah
Po Tankovih besedah ni vseeno, kdo zmaga na volitvah, kakšen program ima in kdo je predsednik vlade. Ob tem opozarja, da se "čez noč pojavljajo stranke brez programov, ko se marketinško zgodi neka osebnost, ki se ji da neki domnevni javnomnenjski potencial".

To po njegovem mnenju vodi le k nadaljevanju politike, ki smo ji priča v času vlade Alenke Bratušek. Nobena izmed večjih strank, ki še nastajajo, namreč še ni predstavila programa, "edini program, ki ga zdaj srečujemo, pa so zavezništva proti Janezu Janši in SDS-u".

"Preusmeritev pozornosti po referendumski polomiji"
Möderndorfer pa pravi, da sicer razume Tanka, da "se mora po včerajšnji referendumski polomiji odzvati s preusmeritvijo pozornosti".

"Dejstvo pa je, da smo včeraj po zaslugi SDS-a skozi okno vrgli več milijonov evrov, ki bi jih lahko bistveno bolje porabili, tudi za kašno bolnišnico ali šolo. Vendar tudi to ni nič novega, SDS je v zadnjih letih za podobne referendume porabil že desetine milijonov evrov, od katerih država razen gospodarske škode nima nič," je še zapisal.