Vlada bi med drugim javnim uslužbencem znižala tudi regres. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bi med drugim javnim uslužbencem znižala tudi regres. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah finančnega ministra Franca Križaniča pri omenjenih ukrepih ne gre za zmanjšanje plač, pač pa za nekolikšno zmanjšanje povečanja plač. Če tega ne bi storili, bi morali žrtvovati ostale načine povečevanja prihodkov, ki jih država potrebuje zaradi krize. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati ogorčeni nad varčevalnim planom
Zategovanje pasu


Irma Pavlinič Krebs in Franc Križanič sta predlog že posredovala sindikatom, od njih pa vlada pričakuje, da bodo med krizo delili usodo z gospodarskim sektorjem.

Uskladitve naj 1. julija ne bi bilo
Po predlogu, ki ga je v četrtek sprejela vlada, naj se splošna uskladitev plač 1. julija letos ne bi izvedla. Poleg tega bi se tretja četrtina uskladitve plač javnih uslužbencev s 1. septembra premaknila na 1. januar 2010, četrta četrtina pa s 1. marca 2010 na 1. januar 2011.


Po predlogu bi se za leti 2009 in 2010 za javne uslužbence in funkcionarje spremenili še pogoji za napredovanje v plačne razrede. Zadnja tretjina nesorazmerij plač funkcionarjev bi se s 1. julija 2009 premaknila na 1. januar 2011, plače direktorjev pa bi se uskladile v enakih rokih kot preostale plače.


Vlada bi znižala tudi regres
Vlada bi med drugim javnim uslužbencem znižala tudi regres, in sicer na 75 odstotkov obsega sredstev za regres iz leta 2008.


Predlog ukrepov, s katerimi bi v prihodnjem letu prvotno višino dodatnih sredstev za izplačilo plač v javnem sektorju z dobrih 163 milijonov znižali na dobrih 57 milijonov evrov, je vlada že posredovala sindikatom javnega sektorja, ki so podpisali kolektivno pogodbo za javni sektor, njihov odgovor in podpis dogovora pa predlagata do 15. februarja.


Križanič: Ne gre za zmanjšanje, ampak za nekolikšno zmanjšanje povečanja
Po besedah finančnega ministra Franca Križaniča pri omenjenih ukrepih ne gre za zmanjšanje plač, pač pa za nekolikšno zmanjšanje povečanja plač. Če tega ne bi storili, bi morali žrtvovati ostale načine povečevanja prihodkov, ki jih država potrebuje zaradi krize. Te so poleg že omenjenega zmanjšanja izdatkov še zviševanje trošarin na goriva in povečanje trošarine na zdravju škodljive dobrine.


Tako Križanič kot Pavlinič Krebsova pričakujeta, da bodo sindikati na predlagane spremembe privolili in s tem delili usodo z delavci v gospodarstvu.


Glede druge četrtine predvidene uskladitve plač, ki je po podpisani kolektivni pogodbi predvidena za 1. januar 2009, pa je ministrica danes povedala, da bo ta izvedena po prvotnem načrtu in jo bodo javni uslužbenci prejeli že z izplačilom plač za februar.


Štrukelj: Predlog je podcenjujoč
Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj je vladni predlog ocenil kot podcenjujoč do sindikatov, saj je vlada sindikate postavila pred izvršeno dejstvo in jim ni dala možnosti, da bi se o tem pogovarjali ali podali svoj predlog. Ob tem je izrazil pričakovanje, da jih bo vlada s trdnimi dokazi in številkami prepričala, da je položaj tako kritičen, da je treba poseči v že pridobljene pravice.


M. N. / B. K. / A. M.

Sindikati ogorčeni nad varčevalnim planom
Zategovanje pasu